Svētdien, 30.novembrī, sākas jauns baznīcas liturģiskais gads, kā arī kristieši sāk svinēt skaisto un kluso Adventu - Jēzus Kristus piedzimšanas svētku gaidīšanu, informēja Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) izpilddirektore Helēna Andersone.
Baznīcas liturģiskais gads nesākas 1.janvārī, bet gan četras nedēļas pirms Ziemassvētkiem - pirmajā Adventa svētdienā, kad dievnami, darbavietas un mājas tiek rotātas ar Adventa vainagiem. Ziemassvētku laiks ilgst no 24.decembra vakara līdz Zvaigznes dienai jeb Atspīdēšanas dienai - 6.janvārim.

Kā skaidro LELB, Adventa laiks ir četru nedēļu ilgs Kristus gaidīšanas laiks, laiks pirms Ziemassvētkiem. Tās ir 12 dienas un 12 naktis, kuras kristieši pavada īpašā Jēzus Kristus piedzimšanas gaidīšanas noskaņā. Šī ir iespēja cilvēkiem sagatavoties Ziemassvētku notikumam un svētku dievkalpojumiem. Parasti šajā laikā notiek arī dažādi baznīcas labdarības pasākumi, piemēram, Adventa tirdziņi, kā arī draudžu locekļi apmeklē savus slimos un nespējīgos brāļus un māsas.

Dievkalpojumos Adventā tiek izmantota violetā vai zilā liturģiskā krāsa un to iespējams ieraudzīt gan mācītāju amata tērpā, gan altāra segās, gan citos liturģiskajos piederumos. Savukārt Ziemassvētkos violeto vai zilo krāsu nomaina svinīgā baltā krāsa, kas simbolizē lielāko prieka izpausmi.

Ziemassvētku nedēļā daudzās LELB draudzēs dievkalpojumi notiks biežāk, nekā ierasts. Visās luterāņu baznīcās dievkalpojumi notiks 24.decembra vakarā, kā arī 25.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!