Arī otrdien vakarā pēc valdības ārkārtas sēdes premjerministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) neatklāja summu, kuru Latvija grasās aizņemties no Starptautiskā valūtas fonda (SVF), taču aizņēmums nevarēs būt lielāks par 1,5 miljardiem latu.

Godmanis TV raidījumā "100. pants" paskaidroja, ka aizņēmuma iespējas no SVF nav bezgalīgas, jo Latvija, būdama fonda dalībvalsts, savulaik iemaksājusi tajā 150 miljonus latu un nevar no SVF dabūt vairāk kā desmitkārtīgu šīs iemaksas summu, proti, 1,5 miljardus latu. Tāpat premjerminists atzīmēja, ka valdība vēlas aizņemties pēc iespējas mazāku summu, lai neiegrimtu pārmērīgos parādos. Aizņēmums būs jāaatdot pēc stabilizācijas programmas darbības beigām, bet programma paredzēta līdz 2011. – 2012.  gadam, ieskaitot, līdz būs sasniegts bezdeficīta budžeta.

"Es zinu, ka jūs gribat to summu, bet es jums nevaru pateikt," žurnālistiem teica Godmanis, atzīmējot, ka šobrīd vēl nevar runāt par to, ka SVF un Eiropas Komisija būtu gatava piešķirt Latvijai jau noteiktu naudas summu. Premjers TV ēterā atzina, ka spekulācijas par iespējamo aizņēmuma summu saistītas ar to, ka sarunas ar SVF un Eiropas Komisiju bija konfidenciālās, un summa nedrīkst tikt nosaukta pirms galīgās vienošanās, kas vēl nav panākta. Premjers skaidroja, ka valdībai vispirms jāpieņem plāns ekonomikas atveseļošanai, tas jāapstiprina Saeimā, un "tikai tad iesim prasīt līdzekļus, [..] nebūs tā, ka parakstot kādu dokumentu, mēs uzreiz saņemsim līdzekļus."

Uz jautājumu, vai runa varētu būt par 3,4 miljardiem latu, kas ir starpība starp šī gada un nākamā gada budžetā paredzēto valsts ārējo parādu, Godmanis atbildēja noliedzoši.

Ministru prezidents norādīja, ka šobrīd galvenais uzdevums ir kompensēt straujo iekšzemes kopprodukta kritumu, pārdzīvot nākamos gadus, kuros nāksies pieņemt budžetus ar deficītu, kā arī sekmēt eksporta attīstību. To viņš apstiprināja arī uzstājoties raidījumā "100. pants", sakot, ka aizdevums tiks novirzīts diviem galvenajiem mērķiem – pārfinansēt budžetu ekonomikas samazinājuma laikā un "virzīt uz priekšu to ekonomiku, kas to "–5%" [IKP krituma] uztaisīs uz citu ciparu".

Līdzīgu viedokli pauda arī finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), norādot, ka runāt par konkrētām summām ir pāragri. Kad ministram atgādināja, ka vēl pirmdien viņš esot teicis, ka jau otrdien būs skaidri zināma aizdevuma summa, Slakteris atbildēja, ka esot ticis pārprasts. "Nevar uzzināt to, kas nav nolemts," viņš sacīja žurnālistiem, piebilstot, ka viņam "gribētos cerēt," ka summa varētu tikt paziņota līdz Ziemassvētkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!