Nepieciešams pastiprināt tabakas kontroles mehānismus, jo pasaulē palielinās smēķējamo un bezdūmu tabakas produktu klāsts, uzskata Pasaules Veselības organizācija (PVO).
PVO programmas "Par pasauli brīvu no tabakas" direktore" Jumiko Močizuki-Kobajaši uzsvēra, ka nepieciešams noteikt stingrākus ierobežojumus tabakai. "Tabaka nogalina jebkurā formā, neskatoties uz to, vai tā tiek smēķēta, košļāta vai ieelpota, tādēļ visi produkti, kuru sastāvā ir tabaka, ir jāierobežo visā pasaulē," teica viņa.

Arī šī gada Pasaules dienas bez tabakas vadmotīvs ir "Tabaka: nāvējoša jebkurā formā".

PVO norāda, ka ražoto tabakas produktu daudzveidība pasaules mērogā pieaug, piemēram, jauna veida cigaretes ar dažādu garšu, dabiskās organiskās un pašdarinātās bieži tiek reklamētas ar nosaukumiem un iepakojumu, kas var maldināt patērētājus, liekot noprast, ka šīs cigaretes ir mazāk kaitīgās nekā parastās.

Bezdūmu tabakas produkti, tādi kā "snus" un "snuff", kas iepriekš bija populāri tikai dažās valstīs, šobrīd tiek plaši reklamēti arī citur pasaulē, pievēršot uzmanību īpašām mērķa grupām, apgalvo PVO. Piemēram, sievietēm, jo ir kultūras, kuras viņu smēķēšanu nepieņem, jauniešiem šie tabakas produkti tiek pasniegti kā maigākas iedarbības "iesācēju" produkti, bet ierindas smēķētājiem tos piedāvā kā alternatīvu dūmiem, uzskata PVO.

Jo īpaši šie produkti kļūst populāri jauniešu vidū, kas iecienījuši arī ūdenspīpes, norāda organizācija.

Globālā pārskata par jauniešiem un tabaku rezultāti liecina, ka pusaudži lieto vairāk alternatīvus tabakas produktus, attiecīgi 11,2% un 8,9%. PVO norāda, ka daudzās valstīs meitenes lieto tikpat daudz tabakas produktu kā zēni, kas ir atšķirīgi no pieaugušo pētījuma rezultātiem, kur dominē vīrieši.

Ņemot vērā šos statistikas datus, PVO uzskata, ka nepieciešamību ieviest atbilstošas tabakas kontroles programmas, kur uzmanība tiktu vērsta uz abiem dzimumiem, jo īpaši sievietēm.

"Tā kā jaunieši, jo īpaši jaunas meitenes, plaši izmanto ne-cigarešu tabaku, iepriekš paredzētie 10 miljoni nāves gadījumu līdz 2020.gadam varētu būt pieticīga prognoze," saka Globālās tabakas novērošanas kontroles pētnieks Čārlzs Vorrens.

PVO uzsver, ka tabakas lietošana ir vadošais novēršamais nāves iemesls pasaulē, kas rada 5 miljonus nāves gadījumu gadā. Pētījumi liecina, ka smēķēšana skar gandrīz katru ķermeņa orgānu un tā ir iemesls 90% plaušu vēža gadījumu un ir saistīta ar citiem vēža veidiem, piemēram, sirds un aknu vēzi, kā arī ar emfizēmu, bronhītu, astmu un citām elpošanas ceļu slimībām. Citi ar tabakas lietošanu saistīti veselības riski ir dažādas sirds un asinsvadu slimības, kā arī neauglība.

Tabakas lietošana strauji pieaug jaunattīstības valstīs, kur šobrīd notiek puse no smēķēšanas izraisītiem nāves gadījumiem. Ja šīs tendences turpināsies, tad līdz 2020.gadam septiņi no desmit ar tabakas lietošanu saistītie nāves gadījumi notiks jaunattīstības valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!