Foto: LETA
Talsu novada domes deputāti otrdien, 2. jūnijā, ārkārtas sēdē nespēja izraudzīties jaunu pilsētas izpilddirektoru, jo balsojumā par izvirzīto kandidātu – bijušo Tukuma mēru Ēriks Lukmanu – "par" un "pret" balsis bija vienādā skaitā.

Sēdes sākumā Talsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Tropiņš (JV) kolēģiem atgādināja, ka ceļš līdz jaunam izpilddirektoram ir bijis garš un sarežģīts, kā rezultātā viņš vienpersoniski pieņēmis lēmumu piesaistīt personāla atlases kompāniju attiecīgo amata pretendentu izvirzīšanai.

Domes personāla daļa izvēlējusies četras kompānijas, no kurām izraudzīta viena. Rezultātā konkursam pieteicās 12 pretendenti, no kuriem 11 iekļuva otrajā kārtā. Intervijas tika veiktas ar 10 pretendentiem, jo viens uz interviju neieradās. Tropiņš apgalvoja, ka kandidātu izvirzījis tikai un vienīgi balstoties uz vērtēšanas kritērijiem, kuru rezultātā vislielāko punktu skaitu ieguvis bijušais Tukuma mērs Ēriks Lukmans.

Vairāki domes deputāti gan apšaubīja atlases kompānijas SIA "Aveluk Group" kompetenci, norādot, ka kompānijas oficiālais nodarbošanās veids ir zāģēšana, ēvelēšana un impregnēšana, un vismaz pēdējos trīs gadus tā nav veikusi nekādu saimniecisko darbību. Uzņēmuma valdē strādājot viens cilvēks, kam ir vidējā izglītība un kas viens pats veicis visus atlases posmus.

Taču Tropiņš norādīja, ka kolēģi nav gribējuši iesaistīties izpilddirektora meklējumos un vērtēšanā, un atlases kompānija izvēlēta pēc nejaušības principa. "Jūs neviens negribējāt piedalīties pretendentu vērtēšanā. Ko man bij' darīt, sēdēt rokas klēpī salikušam?" taujāja Tropiņš.

Arī domes Personāla daļas Eva Zolneroviča apliecināja, ka viņai lūgts apzināt, par kādu cenu kompānijas būtu gatavas veikt izpilddirektora atlases procedūru, kā rezultātā viņa pēc nejaušības principa atradusi četras firmas, no kurām ieguvusi attiecīgo informāciju.

Atbildot uz deputātu bažām, domes pārstāvji gan nevarēja pastāstīt vai uzņēmuma valdes loceklim ir atbilstoša izglītība personāla atlasei, taču norādīja, ka nodokļu parādu kompānijai nav.

Amatam virzītais Lukmans deputātus iepazīstināja ar savu iepriekšējo darba pieredzi, pastāstot, ka no 2005. līdz 2009.gadam bijis arī Tukuma domes izpilddirektors. Ilgus gadus viņš bijis arī Tukuma domes deputāts un mērs līdz pat šī gada janvārim.

Kā primāri veicamos darbus Lukmans nosauca iepazīšanos ar domes administrācijas komandu, pagastu pārvalžu, kapitālsabiedrību un citu iestāžu darbiniekiem. Tāpat viņš ar domes vadību un deputātiem gribētu pārrunāt stratēģisko darbību un dažādu domes projektu virzību.

Tāpat viņš gribētu pēc iespējas ātrāk izveidot "uzņēmēju klubu", lai saprastu, kādu atbalstu no pašvaldības tiem būtu nepieciešams sniegt. Lukmans arī vēlētos vairāk iepazīties ar novada iedzīvotājiem un konsultatīvajām padomēm.

Vairāki deputāti pēc jautājumu sesijas atzina, ka kopumā Lukmanam esot izpratne par pašvaldības darbu un viņam ir laba pieredze, taču personāla atlases uzņēmums nav bijis tiesīgs šādu atlasi veikt.

Balsojumā Lukmana kandidatūra netika apstiprināta, jo "par" un "pret" balsis bija vienādā skaitā – sešas pret sešām.

Kā ziņots, iepriekšējais Talsu novada izpilddirektors Modris Jaunvalks amatu pameta pagājušā gada jūlijā, kad pirmo reizi tika lemts par neuzticības izteikšanu bijušajam domes priekšsēdētājam Dainim Karolam (LZS), kurš amatu zaudēja šā gada 14. maijā.

Pērn 19. decembrī kārtējā domes sēdē no amata atkāpās un deputāta mandātu nolika Tukuma novada domes priekšsēdētājs Lukmans un viņa vietnieks Driķis. Lukmans skaidroja, ka no amata atkāpies gan deputātu politiskās šantāžas un tirgošanās ar amatiem dēļ, gan saistībā ar valstī īstenoto politiku administratīvi teritoriālās reformas jomā un Saeimas politiku kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!