18. septembrī, Talsu novada Ģibuļu pagasta Pastendes iedzīvotāja Marija Zemīte atzīmēja nozīmīgu savu dzīves jubileju, sasniedzot cienījamo 100 gadu vecumu.

Jubilāre dzimusi Ģibuļu pagasta "Kalniņu" mājās, mežsarga Krēķa ģimenē, kurā bez Marijas auga vēl trīs māsas un divi brāļi. Marija ar savu brāli bija vienīgie dvīņi ģimenē. Tagad no kuplās ģimenes ir palikuši vien divi bērni – Marija un jaunākais brālis Ernests, kurš šogad svinēs 93. dzīves jubileju.

Skolas zinības Marijas kundze apguvusi Ģibuļu pamatskolā, kur tolaik bijušas četras klases. Vairāk skoloties nesanāca, kaut gan Marijai, un arī viņas māsām, bija talants uz zīmēšanu un kokgrebšanu. Ne velti saviem ciemiņiem, ar lepnumu jubilāre rāda tolaik, ganu gaitās ar vienkāršu kabatas nazīti, filigrāni grebtās dzīvnieku figūras. Ganot govis, tapis ne viens vien izgrebts putns, briedis vai gotiņa.

Daudz laika ticis pavadīts pie stellēm aužot segas, villaines, vadmalas audeklus un palagus. Daudz ir arī adīts, tamborēts un izšūts. Brīvos brīžus sirmgalve izmantojusi zīmēšanai. Akvareļa gleznojumus jubilāres ģimene glabā neierāmētus, lai neizbalo. Un patiesi, lūkojoties zīmētajos mākslas darbos, visi ar prieku konstatē, ka Marija Zemīte var lepoties ar īpašu talantu, kas nodots arī nākamajām paaudzēm. Jāpiebilst, ka Marija ir arī dūšīga dziedātāja. Bērnībā no visiem brāļiem un māsām bijusi visjautrākā.

1948. gadā Marija apprecējās ar Ansi Zemīti. Ģimenē piedzima dēls Jānis, kurš mammas skaisto jubileju diemžēl nesagaidīja. Viņš jau astoņus gadus atdusas "Labdzeņu" kapsētā. Jubilārei ir divi mazdēli Ainars un Andis, un divas mazmazmeitas Laura un Eva.

Tā sauktajos "kolhoza laikos" tika strādāts lauku brigādē. Visu mūžu Marija ir bijusi darbīga, un nebijās smaga darba - kopti lopiņi, audzētas puķes. Vēl aizvien Marijas kundze lasa un šuj bez brillēm. Kuplā radu saime, un mazdēls Andris Zemītis par savu omīti saka: "Viņai piemīt liels iekšējs miers un ticība, kas dod spēku uzturēt labu veselību un dzīvesprieku. Omīte pie dakteriem nekad nav gājusi, vienīgi pirms trim gadiem vecmāmiņa krītot salauzusi gūžas kaulu, un neviens ģimenē nav cerējis, ka omīte jebkad vēl staigās, bet gribasspēks, gara spēks un pārliecība atgriezusi veselību."

Ražas novākšanas laikā, kad kārts lepnās kurzemnieces šūpulis, tikpat bagātīgs un dāsns cik ābolu birums ābelēs, ir arī Marijas Zemītes mūžs. Talsu novada pašvaldības vadība, šajā īpašajā dienā, devās pie jubilāres, lai godinātu viņu nozīmīgajā dzīves jubilejā. Domes priekšsēdētāja vietniece Sandra Pētersone, dāvājot jubilārei zīda lakatu ar "Talsu saulīti" sacīja: "Ka ir liels prieks un gods pabūt kopā ar cienījamo jubilāri šādā tik nozīmīgā svētku reizē, vēlot vēl ilgi saglabāt stipru veselību un dzīvesprieku."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!