Foto: F64

Par godu Latvijas sieviešu basketbola izlasei un tās regulārajiem panākumiem starptautiskajā arēnā taps muzikāla filma, pastāstīja tās idejas autors un producents Atis Klimovičs.

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība šobrīd gatavojas šovasar gaidāmajam Eiropas čempionātam, kas daļēji notiks arī Rīgā. Piektdien komanda pret Turciju aizvadīs tradicionālo rozā lentītes spēli, kas veltīta krūts vēža pacientu atbalstam, bet šī būs arī pirmā filmēšanas diena, lai realizētu Klimoviča ideju.

Klimovičs norādīja, ka ideja filmai par Latvijas sieviešu izlasi tapusi, pateicoties komandas labajiem rezultātiem, kas bijuši labāki nekā vīriešu valstsvienībai.

"Mūsu basketbolistes sen ir to pelnījušas. Sasniegumi bijuši labāki nekā vīriešiem, jo sievietes ir spēlējušas olimpiskajās spēlēs un Pasaules kausā, kā arī cīnījušās par augstām vietām Eiropas čempionātos," uzsvēra Klimovičs.

Latvijas izlase par mērķi šajā Eiropas čempionātā izvirzījusi iekļūt labāko sešiniekā, kas nākamgad ļautu startēt Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

"Mērķis komandai ir liels - 2020.gada Tokijas olimpiskās spēles. Līdz tam vēl ir tāls ceļš, bet jācer, ka basketbola dievi būs mums labvēlīgi," pauda Klimovičs, kurš piebilda, ka Latvijas sieviešu izlases ceļš uz Olimpiādi tiks atspoguļots arī filmā. Tiesa, mākslas darbs dienas gaismu piedzīvošot arī tad, ja sportiskie rezultāti nebūšot tik sekmīgi.

Filmas režisore būs Laura Čaupale, kamēr mūziku rakstīs Rihards Zaļupe, redaktores pienākumus pildīs Inese Zandere, bet operatori būs Jānis Šēnbergs, Ivars Trautmanis, Raitis Valainis un Mārtiņš Jansons.

"Filma ir iecerēts kā muzikāls skats uz mūsu basketbolistēm. Tā būs muzikāla basketbola filma. Zaļupe ir iedvesmojies radīt mūziku, kur katrai no 12 izlases spēlētājām būs savi komponēti motīvi, kas filmas beigās izskanēs jau vienotā kontekstā," atklāja Klimovičs. "Filmai būs nozīmīgs sportiskais rezultāts, bet ne mazāk svarīga būs mūzika un centieni parādīt mūsu 12 spēlētāju portretus, tāpēc katrai no viņām veltīsim atsevišķu filmēšanas laiku - piemēram, viena dosies uz savu pirmo basketbola zāli vai apciemos savu pirmo treneri. Gribam meitenes parādīt tuvplānā un iedziļināties viņu stāstos."

Pagaidām konkrēts filmas iznākšanas laiks vēl nav zināms, bet tas varētu būt nākamā gada pavasaris. To plānots demonstrēt visos kinoteātros Latvijā un arī sociālajās vietnēs. Filma taps studijas "Drejas" paspārnē, bet tā tiks veidota ciešā sadarbībā ar Latvijas Basketbola savienību (LBS) un privātiem investoriem.

Eiropas čempionāts norisināsies no 27.jūnija līdz 7.jūlijam. A un B apakšgrupu spēlēs notiks Rīgā, bet pārējo apakšgrupu mači un izslēgšanas turnīrs norisināsies Serbijā. Sešas labākās komandas iegūs tiesības 2020.gada februārī piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!