Taupības nolūkos aktualizējusies iecere Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) pievienot Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA), apstiprināja LIAA Mārketinga un komunikāciju departamentā.
TAVA direktors Uldis Vītoliņš sacīja, ka neredz objektīvu iemeslu abu aģentūru apvienošanai. Oficiāli šāds ierosinājums līdz šim nav izteikts, tomēr par plāniem apvienot abas aģentūras ir dzirdēts baumu līmenī.

Vītoliņš uzskata, ka TAVA apvienošana ar LIAA būtu neefektīva. "Igaunija ir vienīgā valsts Eiropā, kur par tūrisma veicināšanu atbildīgā valsts institūcija ir apvienota ar LIAA līdzīgu iestādi. Kaimiņvalsts pieredze liecina, ka šāds atbildību sadalījums nav efektīvs, kas redzams arī pēdējo gadu tūrisma nozares attīstības datos," sacīja TAVA vadītājs.

LIAA direktors Andris Ozols ir dzirdējis par plāniem pievienot TAVA Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai, taču ne oficiālas sarunas, ne konkrēti lēmumi vēl nav pieņemti.

"Šobrīd, strādājot taupības režīmā, manuprāt, būtu lietderīgi, ja TAVA tiktu pievienotu LIAA. LIAA šobrīd ir desmit Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības, bet TAVA tikai piecas pārstāvniecības. Mūsu pārstāvniecībās ārzemēs varētu veicināt arī Latvijas tūrisma pakalpojumu popularizēšanu," stāstīja Ozols.

Tāpat arī Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) uzskata, ka esošajā situācijā, kad valsts ir uzsākusi striktu taupības politiku, no līdzekļu racionalizācijas un efektīvas apguves viedokļa ir apsveramas abu aģentūru apvienošanas iespējas, sacīja premjera padomnieks Arno Pjatkins.

Neoficiāla informācija liecina, ka abu aģentūru apvienošanas iespējas apsvērtas jau iepriekš. Pēdējās nopietnās diskusijas par TAVA un LIAA apvienošanas perspektīvām bijušas apmēram pirms gada, kad Ekonomikas ministriju vadīja Aigars Štokenbergs (TP).

TAVA ir valsts iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas izveidota, lai īstenotu tūrisma attīstības valsts politiku. Aģentūra īsteno valsts tūrisma politiku un veicina tūrisma kā tautsaimniecības nozares attīstību Latvijā.

Arī LIAA ir Ekonomikas ministrijas pārraudzībā. Tā dibināta 1993.gadā kā bezpeļņas organizācija VAS "Latvijas Attīstības aģentūra", kas 2003.gadā tika reorganizēta par valsts aģentūru "Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra". LIAA pakalpojumu klāsts ir ļoti plašs - sākot ar informāciju par uzņēmējdarbības uzsākšanu, dažādām valsts atbalsta programmām un finansējuma piesaistes iespējām un beidzot ar atbalstu uzņēmējiem, kas vēlas uzsākt eksportu un meklē sadarbības partnerus ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!