Foto: LETA
Partija "Tautas kontrole" (TK), kas ar šādu nosaukumu vēlēšanās startēja 10.Saeimas vēlēšanās pērn, trešdien Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegtajā sarakstā pieteikusi 88 deputātu kandidātus un savā programmā vaino visas tagadējās Saeimas partijas par valsts novešanu "pilnīgā ekonomikas un sociālās sistēmas sabrukumā", kā alternatīvu piedāvājot sevi.

Kā pirmais numurs partijas sarakstā Rīgas apgabalā startēs TK valdes priekšsēdētājs, uzņēmējs Anatolijs Romaņuks, Vidzemē – partijas priekšsēdētājs Rihards Jablokovs, Latgalē - SIA "Premium Oil" valdes loceklis Igors Tračums, Kurzemē - SIA "ERVI I" valdes priekšsēdētājs Ervīns Indriksons, bet Zemgalē - SIA "SOLEKS" īpašnieks Juris Turkupolis.

Rīgas saraksta augšgalā ir arī SIA "Lattelecom" grupas vadītāja Dzidra Kalniņa, uzņēmējs Viktors Riekstiņš, Psiholoģijas augstskolas eksperimentālās psiholoģijas un psihofizioloģiskās laboratorijas vadītājs Dmitrijs Širjajevs un SIA "ILGEZEEM" valdes loceklis Roberts Volfs.

Vidzemē ar otro numuru kandidē arī kordiriģents un Ķekavas novada domes deputāts Arvīds Platpers, kurš senāk bijis "tēvzemietis, bet pērn kandidējis no sociāldemokrātiskās apvienības "Atbildība" saraksta. Pirmajā pieciniekā ir arī uzņēmējs un ar diebātu saistīto NVO aktīvists Arnis Olte, Latvijas jūrniecības fonda valdes priekšsēdētājs un bijušais Saeimas deputāts Imants Burvis, kurš pērn bija viens no partijas "Daugava - Latvijai" līderiem, bet iepriekš darbojies arī citos politiskajos spēkos, kā arī SIA "Baltijas Ugunsdrošības serviss" valdes priekšsēdētājs Jurģis Grigulis.

Latgalē saraksta augšgalā kandidē arī Sociālā Taisnīguma partijas priekšsēdētājs, bijušais LSDSP Saeimas frakcijas deputāts Valdis Lauskis, Latvijas Futbola federācijas klubu licencēšanas menedžeris Arturs Gaidels, jurists Vitālijs Smolickis un Rēzeknes slimnīcas Iepirkumu un projektu nodaļas vadītāja Jeļena Stepule.

Kurzemē starp saraksta līderiem ir arī Ventspils pilsētas domes deputāte, bijusī "Saskaņas centra" pārstāve Jeļena Garbuzova, AS "Ūdens enerģētikas un transporta sistēma Rīga-Hersona-Astrahaņa" valdes locekle Dagnija Kalviša, Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotājs Normunds Dzintars un pensionēts masu pasākumu režisors Valfrīds Puķe.

Savukārt Zemgalē pirmajā pieciniekā ir arī AS "ARTA-F" aizsardzības nodaļas vadītājs Nikolajs Šmidts, biedrība "Antiglobālisti" valdes loceklis Dainis Grabovskis, partijas "Tēvzemes mantojums" priekšsēdētāja vietnieks, bijušais Jūrmalas domnieks Māris Mežapuķe un SIA "Latgales mācību centrs" mācību procesa koordinatore.

Īsajā programmā TK piesaka vairākus galvenos darbus, ko tā apņēmusies paveikt, kā pirmo solot apvienot Latvijas iedzīvotājus "kopīgā spēkā". TK sola veikt "valsts ekonomisko un finanšu decentralizāciju, paplašinot pašvaldību tiesības", samazināt iedzīvotāju un uzņēmumu ienākuma nodokli, "veicinot darba un kapitāla uzplaukumu valstī"; kā arī atbalstīt uzņēmējdarbību ražošanā, tūrismā, zvejniecībā, kravu tranzītā un citās tautsaimniecības nozarēs.

Partija apņēmusies veikt agroreformu, zemes un dabas resursu izmantošanas revīziju un veicināt lauksaimniecības kooperāciju, kā arī atbalstīt "enerģētikas, īpaši alternatīvās enerģētikas nozaru" attīstību.

Partija arī mainīt Satversmi, atceļot 5% barjeru Saeimas vēlēšanās, dodot vēlētājiem tiesības atsaukt ievēlētos deputātus, samazinot Saeimas deputātu skaitu līdz 40 un mainot referendumu sasaukšanas kārtību, dodot pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus. Tāpat TK sola ieviest "tiešo demokrātiju ar elektronisko balsošanas sistēmu" – balsošanu ar e-parakstiem.

"Izveidosim Nacionālo Atklāto Tiesu (NAT) ar starptautisko tiesnešu piesaisti par Latvijas politiķu un ierēdņu ekonomiskajiem noziegumiem, kas tika izdarīti personīgo interešu labā, graujot Latvijas ekonomiku un iedzīvotāju labklājības attīstību," sola TK.

Partija sola sniegt atbalstu "zinātnei, izglītībai, sportam, kultūrai, veselības aprūpei" un noteikt Satversmē valsts atbalstu latgaliešu valodai "kā latviešu valodas otrai literārai formai".

TK sola nodrošināt atbalstu un sociālās garantijas jaunām ģimenēm, apturēt pensionēšanas vecuma paaugstināšanu, kā arī pārskatīt starptautisko sadarbību ar SVF un ES institūcijām. Tāpat TK sola nostiprināt iekšējo un ārējo valsts drošību, iesaistot Zemessardzi, un vienoties par Latvijai izdevīgākiem sadarbības noteikumiem ar NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!