Tautas partija (TP) ir vienīgā politiskā alternatīva partijai "Jaunais laiks" (JL), šādu viedokli šodien Preiļos notiekošajā TP kongresā pauda partijas priekšsēdētājs Atis Slakteris.
TP priekšsēdētājs atzīmēja, ka ar TP "nav viegli ar vēsu prātu noraudzīties dīvainībās, kas notiek Latvijas politikā". Jau pašreizējās valdības veidošanas sarunās Slakterim šķitis, ka TP pārstāvji tiek aicināti "uz revolucionāru štābu, kurā tiek kaldināti valsts apvērsuma plāni".

TP radies iespaids, ka runāts tiek nevis par jaunu valdību demokrātiskai Latvijai, bet gan par jauna politiskā režīma paveidu, turklāt visiem JL sarunu partneriem pirmkārt nācies atbildēt uz jautājumu, vai viņi tic vai netic premjeram Einaram Repšem (JL), runā uzsvēra Slakteris.

Vērojot Repši, Slakterim radies iespaids, ka viņam nepatīk citi viedokļi un opozīcija: "Visi tie, kuri nav gatavi sajūsmināties par katru viņa izteikumu un darbību, tiek ierakstīti nelabvēļu failā."

TP līderis piebilda, ka viņam neesot izprotams tas naids, ar kādu Repše ir nācis politikā, jo Latvijas politikā vispār nekad neesot bijis tik daudz naida kā tagad. "Nav arī īsti normāli, ja Ministru prezidents uz kritiku par kādu valdības lēmumu reaģē, nosaucot savus oponentus par "noziedzniekiem" vai "zagļiem"," teica Slkateris.

Slakteris arī uzskata, ka "JL koalīcijas partneri ir zaudējuši pašcieņu un kļuvuši par Repšes politiskajiem kambarsulaiņiem deputātu un ministru livrejās".

Runājot par TP, Slakteris uzsvēra, - "ja nav iespējams izveidot valdību, kurā mēs varētu īstenot savu programmu, tad mums ir jādarbojas opozīcijā. Ja koalīcija ir augstprātīga un automātiski noraida opozīcijas priekšlikumus, tajā pašā laikā atzīstot, ka tie ir pareizi, tad agri vai vēlu šie priekšlikumi tiks pieņemti, kaut vai veselā saprāta dēļ".

TP vadītājs aicināja partijas Saeimas deputātus būt aktīvākiem, lai iezīmētu TP alternatīvu politiku.

Slakteris runā arī pievērsās trim jomām, kurās JL ir devis visvairāk priekšvēlēšanu solījumu - veselības aprūpei, cīņai ar korupciju un Eiropas Savienības (ES) lietām.

Politiķis uzskata, ka, salīdzinot ar citām sfērām, veselības aprūpe atrodoties tādā līmenī, kādā citas nozares bijušas deviņdesmito gadu otrajā pusē. Pēc TP priekšsēdētāja domām, pēdējais politiķis, "kuram bija vismaz kaut kādas ieceres veselības jomā", bija iepriekšējais veselības ministrs Āris Auders: "Auders solīja brīnumus, bet jaunā ministre Ingrīda Circene sola - neko."

Slakterim dīvaini šķiet Circenes darba paņēmieni, - no sākuma tiekot izteiktas pretrunīgas idejas, piemēram, dubultot pacientu nodevas, bet, sastopoties ar pretestību, tiek paskaidrots, ka tā vēl esot tikai iecere. "Rodas iespaids, ka ministrei ir grūti strādāt, jo viņai nav zināma valdības vadītāja attieksme pret veselības aprūpi," teica Slakteris.

Runājot par korupcijas apkarošanu, Slakteris pauda viedokli, ka "korupcijas baumu mākonis pār citiem ir lielisks aizbildinājums, kāpēc kādam konkrētam cilvēkam valstī neklājas gluži labi". Pēc Slaktera vārdiem, īstenībā šajā jomā notiekot politisks teātris, kura nolūks esot imitēt ciņu pret korupciju, esot skaidri redzams, ka runāšana par korupciju esot kļuvusi par Repšes varas noturēšanas stratēģiju.

Slakteris solīja, ka TP frakcija vēlreiz iesniegs Saeima priekšlikumu, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir neatkarīga valsts iestāde.

TP arī uzskata, ka ir jāievieš nulles deklarācijas, jāsakārto interešu konflikta likumdošana, partiju finanses jāpadara iespējami atklātas, jāizstrādā korupcijas novēršanas preventīvā darba plāns.

Runājot par Eiropas lietām, Slakteris uzsvēra, ka jaunā Eiropas konstitūcija, kas iezīmē ceļu uz federālu Eiropu, Latvijai nav izdevīga. TP līderis domā, ka Eiropas konstitūcijas jautājumā Latvija faktiski ir nostājusies malā, "ieņemot naivas bārenītes pozīciju, bet mūsu valdība pārstāv nevis Latviju Briselē, bet Briseli Latvijā".

TP uzskata, ka Latvijas ārpolitikai jābūt citādai gan satura, gan stikla ziņā, "mums jākļūst prasīgākiem, asākiem, nepiekāpīgākiem".

TP valde ir lēmusi par iespēju organizēt tautas nobalsošanu par jauno ES konstitūciju, ja citādāk Latvija nespēs šajā jautājumā aizstāvēt savas intereses.

TP 6.kongresā Preiļos tiks runāts arī par ES līdzekļu piesaisti Latvijas attīstībai, Latvijas ārpolitikas jaunajiem uzdevumiem, veselības aprūpes un izglītības problēmām, par demokrātisma un tiesiskuma nodrošināšanu Latvijā. Pēcpusdienā notiks domu apmaiņa par situāciju Latvijas novados.

Kongresā paredzēts arī veikt grozījumus TP statūtos, nosakot, ka TP institūcijas ir TP priekšsēdētājs, valde, revīzijas komisija un goda tiesa. TP priekšsēdētāja vēlēšanas notiks reizi četros gados un to ievēlēs visi partijas biedri. TP valdes, revīzijas komisijas un goda tiesas vēlēšanas notiks divas reizes četros gados kongresos, kas tiks sasaukti ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc Saeimas vēlēšanām un sešus mēnešus pēc pašvaldību vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!