Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valde uzskata, ka nav ne ētiska, ne juridiska pamata pieņemt kādus speciālus likumus vai mainīt pastāvošo likumdošanu, kas ļautu Latvijas valstij izpildīt Pasaules ebreju restitūcijas komitejas prasību par kompensācijām kara laikā zaudēto īpašumu jautājumā.
TB/LNNK portālu "Delfi" informēja, ka nav juridiska pamata pārskatīt pastāvošo denacionalizācijas likumdošanu, kas devusi vienādu un taisnīgu iespēju atgūt pirmsokupācijas laika īpašumus visām privātpersonām un sabiedriskajām organizācijām, kā arī to tiesību pārmantotājiem neatkarīgi no pilsonības un tautības. Šī pieeja ir balstīta uz Latvijas Civillikumu, kā arī uz tādiem Eiropas tiesību sistēmas pamatprincipiem kā vienlīdzība, taisnīgums un tiesiskā paļāvība. .

"TB/LNNK valde uzskata, ka jebkuras izmaiņas denacionalizācijas likumdošanā drīkst veikt tikai tad, ja tās attiecina uz pilnīgi visām etniskajām grupām vai visu valstu pilsoņiem, kas var pretendēt uz īpašumu atgūšanu Latvijā. Priekšrocību radīšana kādu konkrētu etnisko grupu pārstāvjiem būtu klajā pretrunā ar tiesību pamatprincipiem un elementāru taisnīguma izjūtu," informē partijas valde.

"Delfi" jau vēstīja, ka, pēc advokāta Andra Grūtupa rīcībā esošās informācijas, ebreju kopienas prasības pret Latviju pieaugušas no 32 miljoniem latu uz 150 miljoniem latu. Saskaņā ar premjera Ivara Godmaņa uzdevumu izveidota darba grupa, kas izvērtēs kompensāciju izmaksas lietderību un iespējamo apjomu.

 

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!