Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcija rosina piešķirt leģionāriem nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu, kas viņiem ļautu saņemt īpašus pabalstus.
TB/LNNK Saeimas frakcijā informē, ka apvienība ir iesniegusi grozījumus likumā "Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu", paredzot šī statusa piešķiršanu arī personām, kas "piedalījās nacionālo karavīru vienību bruņotā pretošanās cīņā pret okupācijas režīma militārajiem formējumiem", proti, latviešu leģionāriem.

TB/LNNK uzskata, ka attiecīgie likuma grozījumi ļautu izpildīt Saeimas 1998. gada pieņemtajā deklarācijā "Par latviešu leģionāriem Otrajā pasaules karā" uzlikto pienākumu valdībai un Saeimai "rūpēties par latviešu karavīru goda un cieņas aizskāruma novēršanu, kas līdz šim darīts acīmredzami nepietiekami".

Saeima 1998. gadā pieņemtajā deklarācijā atzina, ka "tikai politiskie demagogi traktē atrašanos latviešu leģiona rindās kā Vācijas fašistiskā režīma atbalstīšanu". "Leģionā iesaukto un brīvprātīgi iestājušos karavīru mērķis bija nosargāt Latviju no staļiniskā režīma atjaunošanas. (..) Latviešu leģions līdzīgi Somijas armijai karoja nevis pret antihitlerisko koalīciju, bet gan tikai pret vienu tās dalībvalsti - PSRS, kas attiecībā pret Somiju un Latviju bija agresors", teikts deklarācijā.

Nacionālās pretošanās kustības dalībnieku statusa iegūšana ļautu latviešu leģionāriem saņemt ikmēneša pabalstu no Aizsardzības ministrijas līdzekļiem.Paredzēts, ka gadā tam kopumā būtu nepieciešami 1,2 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!