Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" valde pirmdien vienbalsīgi ekonomikas ministra amatam izvirzījusi Rīgas domes deputātu Eināru Cilinski, informē partijas preses sekretārs Rolands Pētersons.
Par TB/LNNK valdes lēmumu vēl būs jālemj TB/LNNK domei, kuras sēde paredzēta piektdien.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka ekonomikas ministrs Jurijs Strods (TB/LNNK) pirmdien iesniedzis atlūgumu Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim, kurā norāda, ka no ministra amata aiziet ģimenes apstākļu dēļ.

Lai arī ministra atkāpšanās iepriekš saistīta ar profesionālām nesaskaņām vai viedokļu atšķirībām valdībā, Strods apgalvo, ka atkāpšanās saistīta ar sarežģījumiem ģimenē."Tas ir manas aiziešanas galvenais motīvs. Esmu izšķīries par labu vērtībām, kuras cilvēka dzīvē man šķiet būtiskākas," savā paziņojumā norāda Strods. Ministrs sīkāk nekomentēja sarežģījumus, kuru dēļ viņam jāaiziet no amata, taču uzsvēra, ka nevienam nenovēl nonākt tādā situācijā, kādā pašlaik nonācis viņš.

Komentējot viņa partijas biedra Eināra Cilinska iespējamo darbību ekonomikas ministra amatā, Strods pauda pārliecību, ka Cilinsksim ir viss nepieciešamais potenciāls, lai veiksmīgi vadītu EM. Strods norādīja, ka Cilinskis līdzšinējā darbībā pierādījis, ka spēj iedziļināties jautājumos un veiksmīgi strādāt.

Jau ziņots, ka ilgāku laiku masu medijos izskanēja informācija, ka, iespējams, rudenī varētu mainīties Kalvīša vadītās valdības sastāvs. Kā viens no ministriem, kuru varētu skart pārmaiņas, tika minēts Strods.

Cilinskis saskaņā ar aģentūras LETA arhīvu augstāko izglītību 1986.gadā ieguvis Rīgas Politehniskajā institūtā (tagad - Rīgas Tehniskā universitāte), kur studēja Ķīmijas fakultātē. 1997gadā viņš RTU ieguva bakalaura grādu ekonomikā, bet 1999.gadā - maģistra grādu starptautisko ekonomisko sakaru vadīšanā.

Cilinskis bija Augstākās Padomes deputāts, bet 5.Saeimā netika ievēlēts un bija deputāta Eduarda Berklava palīgs.

1994.gadā viņš tika ievēlēts Rīgas domē, kur bija Vides aizsardzības komitejas un Pilsētas drošības un kārtības komitejas priekšsēdētājs.

Ne nākamajā Rīgas domes sasaukumā, ne 6.Saeimā Cilinskis netika ievēlēts, bet 1998.gadā kļuva par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieku. Viņu neievēlēja arī 7. un 8. Saeimā, ne Rīgas domē 2001.gada pašvaldības vēlēšanās, ne Eiropas Parlamentā.

Par Rīgas domes deputātu Cilinskis visbeidzot kļuva pēc 2005.gada vēlēšanām, bet 9.Saeimas vēlēšanas viņam atkal izrādījās neveiksmīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!