Foto: F64

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis darba vizītes laikā Minskā Baltkrievijas amatpersonām norādīja uz nepieņemamo situāciju ar politiskajiem ieslodzītajiem šajā valstī, pavēstīja ministrijas Preses centrā.

Teikmanis darba vizītes laikā Minskā tikās ar Baltkrievijas ārlietu ministru Sergeju Martinovu (Sergei Martynov), prezidenta administrācijas vadītāju Vladimiru Makeju (Vladimir Makey) un transporta ministru Ivanu Ščerbo (Ivan Shcherbo), kā arī ārlietu ministra vietnieku Sergeju Aļeiņiku (Sergei Aleinik).

Tikšanās laikā Teikmanis uzsvēra, ka visu politisko ieslodzīto atbrīvošana pirmām kārtām ir pašas Baltkrievijas interesēs. Tāpat ļoti nozīmīgs ES un Baltkrievijas attiecību elements ir moratorija noteikšana nāvessodam.

Pārrunājot divpusējo attiecību jautājumus, galvenokārt tika apspiesta ekonomiskā sadarbība. Teikmanis sacīja, ka Latvija un Baltkrievija ir kaimiņvalstis, kurām ir jāsadarbojas, un ekonomikas jautājumi jārisina, balstoties uz abpusējiem izdevīguma principiem.

Puses apsprieda iespējas palielināt avioreisu skaitu starp Rīgu un Minsku, atzina ieinteresētību palielināt kravu plūsmu apmēru caur Latvijas ostām, kā arī uzsvēra nepieciešamību veicināt savstarpējo tirdzniecību un investīcijas. Teikmanis sarunu partnerus aicināja pievērst uzmanību biznesa vides uzlabošanai un administratīvo šķēršļu samazināšanai Baltkrievijā.

Puses atzinīgi novērtēja, ka 1.februārī Latvijas konsulāts Vitebskā un Baltkrievijas ģenerālkonsulāts Daugavpilī sāka pierobežas satiksmes atļauju izsniegšanu Latvijas un Baltkrievijas pierobežas teritoriju iedzīvotājiem. Līguma mērķis ir veicināt abu valstu pierobežas iedzīvotāju kontaktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!