Foto: DELFI
24% Latvijas iedzīvotāju laulību uzskata par novecojušu institūciju, bet 59% šādam apgalvojumam nepiekrīt, secināts Pārresoru koordinācijas centra pasūtītajā aptaujā par laulību problemātiku Latvijā.

Pētījumā atklājies, ka laulību par novecojušu institūciju uzskata gandrīz divreiz vairāk neprecēto un šķirto respondentu nekā precēto. Turklāt apgalvojumam, ka laulība ir novecojusi institūcija, nepiekrīt 59% respondentu, kas patlaban dzīvo nereģistrētā kopdzīvē. Pētījuma autori secina, ka tas parāda, ka kopdzīve bez laulības reģistrācijas nav pretstats laulībai un dzīve nereģistrētā kopdzīvē var sakrist ar morālu atbalstu laulībai.

Tomēr vairākums aptaujāto nepiekrīt tam, ka laulība ir novecojusi institūcija. Vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem drīzāk tam nepiekrīt 42% un pilnībā nepiekrīt 35% iedzīvotāju. Vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem drīzāk tam nepiekrīt 37% un pilnībā nepiekrīt 30% aptaujāto, savukārt vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem drīzāk apgalvojumam nepiekrīt 38% un pilnībā nepiekrīt 29% iedzīvotāju. Vecumā no 45 līdz 54 gadiem drīzāk šim apgalvojumam nepiekrīt 39% un pilnībā nepiekrīt 27% iedzīvotāju, bet vecumā no 55 līdz 64% tam drīzāk nepiekrīt 37% un pilnībā nepiekrīt 40% respondentu.

Pētījuma laikā no pagājušā gada 17. augusta līdz 17. septembrim aptaujāti iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 64 gadiem. Aptaujāti iedzīvotāji, kuri dzīvo kopā bez laulības reģistrācijas vismaz 12 mēnešus vai kuriem pēdējo piecu gadu laikā bijusi šāda nereģistrēta kopdzīve vismaz 12 mēnešus. Papildus tam tika veikta 18-64 gadus vecu iedzīvotāju aptauja, kas pie minētās mērķgrupas nepieder.

Kopumā ir veiktas 848 intervijas ar mērķgrupas pārstāvjiem un 1132 intervijas ar personām, kas pie mērķgrupas nepieder.

Pētījuma mērķis bija apzināt laulības nereģistrēšanas iemeslus, identificēt ar laulības nereģistrēšanu saistītus riskus ikdienas dzīvē un no tiem izrietošos tiesiskā regulējuma problēmjautājumus, novērtēt to izplatības biežumu un ietekmi uz iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!