Foto: F64
Lai laukos varētu skatīties televīziju, būs nepieciešama vismaz 35-40 latus vērta aparatūra, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" pētījums.

Pārejot uz virszemes ciparu apraidi, televīziju ārpus kabeļtelevīziju tīklu pārklājuma varēs skatīties tikai ar specifisku aparatūru.

Nepērkot ciparu virszemes televīzijas dekoderi vai satelīttelevīzijas ierīces, bezmaksas Latvijas programmas varēs skatīties, maksājot "Lattelecom" dekodera nomu - 1,98 latus mēnesī.

Savukārt, slēdzot abonēšanas līgumu uz trīs gadiem ar satelīttelevīzijas kompāniju "Viasat", par 5,90 latiem mēnesī var saņemt antenu ('"šķīvi") un dekoderi bez papildu maksas, skaidroja "Viasat" mārketinga un komunikāciju vadītāja Evita Strazdiņa. Strazdiņa teica, ka šajā, pēc mēneša maksas lētākajā "Viasat" paketē iekļauti seši Latvijas kanāli, 12 ārzemju maksas kanāli un aptuveni desmit kanāli, kas raida nekodētu signālu caur satelītu. Cenas ziņā tā daudz neatšķiras no kombinācijas - "Lattelecom" dekodera noma plus 16 kanālu "Ekonomiskā paka" par 3,50 latiem mēnesī.

Lai nodrošinātu vismaz dažu Latvijas kanālu skatīšanos, maksājot tikai vienu reizi, ir iespējams nopirkt "Lattelecom" dekoderi par 39 latiem vai arī satelīttelevīzijas iekārtu tirgotāja "Unisat" virszemes televīzijas dekoderi par 35 latiem. Savukārt lētākais "Unisat" satelīttelevīzijas komplekts - antena, uztvērēja galva un dekoderis - maksā 38 latus bez instalācijas, stāstīja "Unisat" Mārketinga un reklāmas nodaļas vadītāja Jana Maļecka. Par 59 latiem var nopirkt līdzīgu komplektu ar trīs uztvērējgalvām, kas var vienlaikus ņemt signālus no trīs zemes pavadoņiem.

Ar šādu komplektu var skatīties lielu skaitu nekodētu ārzemju programmu angļu, vācu un krievu valodās, kā arī citus Eiropas kanālus un kanālus arābu, turku, persiešu un citās valodās.

Maļecka aizrādīja, ka no satelītiem Latvijas programmas neraida, tās redz vienīgi, ja izmanto "Viasat" abonēšanas karti. Tāpat satelītuztvērējus nevar vienmēr uzstādīt pilsētvidē, kur nav iespējams "šķīvi" pavērst pret debespusi, kur redzami geostacionārie pavadoņi. Arī privātmājās un lauku sētās uztveršanu var traucēt koki un lapotne.

Satelīttelevīzijas uztvērējus var arī nopirkt interneta veikalos visdažādākās cenās, tāpat virszemes televīzijas dekoderus ar paplašinātu funkcionalitāti, tostarp raidījumu ierakstīšanu, satelīttelevīzijas un kabeļtelevīzijas dekodēšanu. Šīs ierīces ir stipri dārgākas nekā vienkārši modeļi, kas maksā zem 40 latiem.

Liela daļa satelīttelevīzijas kanālu tiek pārraidīti ar ciparu formāta signālu, tādēļ pat bezmaksas kanālus skatīties iespējams tikai ar dekoderi, bet maksas kanālus ar papildu atkodēšanas ierīci vai programmu, par kuru jāmaksā abonēšanas maksu.

Nacionālās radio un televīzijas padome ir aprēķinājusi, ka ētera televīziju tikai un vienīgi skatās 220 000 mājsaimniecību un tās vistiešāk skars pāreja uz ciparu virszemes apraidi. Turklāt no šī skaita aptuveni 50 000 mājsaimniecību ir uzskatāmas par maznodrošinātām, un tās, iespējams, nevarētu atļauties pirkt dekoderi vai pat to nomāt. Savukārt turīgāki skatītāji var izvēlēties starp ciparu virszemes apraidi un satelīttelevīzijas piedāvājumiem, kas cenas ziņā tikai nedaudz atšķiras no "Lattelecom" piedāvājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!