Foto: Shutterstock

Lai veicinātu likumu prasību ievērošanu mediju darbā un novērstu slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir izstrādājusi un mājaslapā publicējusi vadlīnijas elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbībai priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, portālu "Delfi" informēja padomē.

Centrālā vēlēšanu komisija pašvaldību vēlēšanas ir noteikusi šī gada 5. jūnijā. Līdz ar to saskaņā ar likumu, sākot no sestdienas, 6. februāra, līdz vēlēšanu dienai, Latvijā ir priekšvēlēšanu aģitācijas periods.

Tajā elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem un kabeļoperatoriem ir pienākums ievērot Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktos pienākumus un ierobežojumus, atgādina NEPLP.

Priekšvēlēšanu aģitācijas laikā medijiem īpaša uzmanība jāpievērš raidījumos iekļautajām tēmām, uzaicinātajām personām, raidījuma formātam un žurnālistu profesionalitātei, vadot raidījumus, lai skatītāji saņemtu faktu un notikumu objektīvu, godīgu un neitrālu atspoguļojumu, kā arī veicinātu viedokļu apmaiņu, norāda NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aurēlija Ieva Druviete.

Viņa uzsver, ka joprojām tiek konstatēti gadījumi, kad mediji šīs prasības neievēro, varbūt pat pašiem negribot tās pārkāpt. Tādēļ, lai veicinātu vienotu izpratni par likumu prasībām un veicinātu to ievērošanu, NEPLP ir izstrādājusi vadlīnijas radio un televīziju darbībai priekšvēlēšanu aģitācijas periodā.

Vadlīnijās tiek uzsvērts, ka radio un televīzijas programmās jānodrošina samērīgs politisko spēku atspoguļojums, kā arī komentārus un viedokļus medijam ir jāatdala no ziņām un jānosauc viedokļa vai komentāra autors. Informatīvi dokumentālajos un ziņu raidījumos fakti ir jāatspoguļo tā, lai apzināti nemaldinātu auditoriju.

Gadījumā, ja priekšvēlēšanu aģitācijas periodā kāda notikuma komentēšanai izvēlēts deputāta kandidāts vai publiski atpazīstams politiskā spēka līderis, medijam jāvērtē sabiedrības interese zināt tieši šīs personas viedokli.

Tāpat aizliegts izplatīt to personu vadītus raidījumus, sagatavotus komentārus, intervijas un reportāžas, kuras ir pieteiktas par deputātu kandidātiem vai pirms vēlēšanām publiski paziņojušas par savu līdzdalību kādas politiskās partijas, politisko partiju apvienības vai vēlētāju apvienības darbībā.

Kabeļu operatoru pakalpojumu sniedzējiem ir pienākums ievērot Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma prasību, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periodā Latvijā retranslējamās programmās nedrīkst iekļaut aģitācijas materiālus par politiskajām partijām, to apvienībām un vēlētāju apvienībām

Līdztekus NEPLP arī šogad sola rūpīgi sekot līdzi slēptas priekšvēlēšanu aģitācijas pazīmēm medijos, lai novērstu negodīgu vēlētāju ietekmēšanu.

Padomē atgādina, ka slēpta priekšvēlēšanu aģitācija ir aizliegta un pārkāpēji tiks saukti pie administratīvās atbildības.

Jau vēstīts, ka CVK pašvaldību vēlēšanas šogad izsludinājusi 5. jūnijā. Tajās būs jāievēlē 683 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!