Lai sarunas par jaunās valdības veidošanu uzņemtu jaunu tempu, lielākajām Saeimā pārstāvētājām partijām - "Jaunajam laikam" (JL) un Tautas partijai (TP) - būtu jānosauc savi premjera amata kandidāti, uzskata apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Jānis Straume.
"Sarunu pirmais aplis ir iziets, un, lai turpmākajās divās nedēļās partijas nestāvētu uz vietas, apmainoties savstarpējiem komplimentiem un "kaļot zobenos lemešos" vai otrādi, TB/LNNK rosina TP un JL nosaukt savus kandidātus," sacīja Straume.

Tas, pēc viņa domām, politiķiem palīdzētu panākt vienošanos par konkrētu nākamās koalīcijas modeli, kuru varētu piedāvāt prezidentei izvērtēšanai. Politiķis atzina, ka tieši valsts prezidente nosauks nākamo Ministru prezidenta kandidātu, bet tas nav iemesls, lai partija nenosauktu savus kandidātus.

Straume atzina, ka "tēvzemiešiem" šobrīd, ņemot vērā pašreizējo sadarbību, simpātiskāks šķiet JL premjers.

TP priekšsēdētājs Atis Slakteris pēc tikšanās ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) šodien sacīja, ka partija nedomā nosaukt savu premjera kandidātu līdz konsultācijām ar valsts prezidenti, kuras sāksies 22.novembrī.

Arī partijas "Jaunais laiks" (JL) frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš bija izvairīgs, komentējot "tēvzemiešu" aicinājumu, sakot, ka amati neesot šobrīd svarīgākais jautājums. Viņš gan nenoliedza, ka JL varētu nosaukt savus premjera amata kandidātu.

Iepriekš JL līderis Einārs Repše kā JL kandidātus minēja sevi, Eiropas Parlamenta deputātu Valdi Dombrovski un Kariņu, savukārt Slakteris bez sevis kā iespējamos kandidātus nosauca Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītāju Gundaru Bērziņu un TP frakcijas priekšsēdētāju Aigaru Kalvīti.

Arī ZZS un Latvijas Pirmā partija līdz 22.novembrim nedomā publiski pieslieties kādai no lielajām partijām, pēc notikušajām politiķu sarunām žurnālistiem atzinuši abu partiju vadītāji.

Straume informēja - ja TB/LNNK būs starp tām partijām, kas veidos jauno valdību, ministru amatiem tiks nominēti politiķi, kas līdz šim nav darbojušies valdībā. Viņš gan nekonkretizēja šo personu vārdus. Politiķis arī atzina, ka pats varētu būt viens no "tēvzemiešu" iespējamajiem ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!