Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) Rīgas domes frakcija aicina Ģenerālprokuratūru izvērtēt domes valdošās koalīcijas partiju amatpersonu iespējamo ietekmi uz Rīgas Dzīvojamo māju privatizācijas komisijas (RDzMPK) priekšsēdētāja amata konkursa sagatavošanas gaitu un kustības "Līdztiesība" līderes Tatjanas Ždanokas atzīšanu par piemērotāko kandidātu.
"Tēvzemieši" arī uzskata par nepieļaujamu "Ždanokas konkursa" rezultātu apstiprināšanu Rīgas domē. Partijas paziņojumā pausts, ka "jau pirms vairākiem mēnešiem daudzos Latvijas sabiedrības saziņas līdzekļos izskanēja informācija par Rīgas domes valdošās koalīcijas partiju - sociāldemokrātu un kreiso - vienošanos RDzMPK priekšsēdētāja amatu nodrošināt Tatjanai Ždanokai".

"Tēzvemieši" norāda, ka gan iepriekš plaši izskanējusī informācija, gan abu partiju vadošo amatpersonu izteikumi tūlīt pēc konkursa, kā arī iepriekšējā komisijas vadītāja dīvainā pārcelšana citā amatā, būtiski samazinot komisijas priekšsēdētāja pilnvaras, "plašā sabiedrībā ir radījušas nopietnas bažas, ka minētais konkurss ir noticis fiktīvi - konkursa rezultātu ir noteikusi iepriekšēja politiska vienošanās, nevis pretendentu objektīvs vērtējums".

"Nopietnu satraukumu izraisa arī šo abu partiju nihilistiskā attieksme pret likumu ievērošanu, kas īpaši spilgtu izpausmi guvusi tieši saistībā ar šī konkursa norisi," uzskata TB/LNNK.

Frakcija arī norāda, ka Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) priekšsēdētājs Juris Bojārs presē "atklāti atzinis politiskos iemeslus šādam konkursa rezultātam", citējot viņa izteikumus "Lauku Avīzē", kā arī kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) Saeimas frakcijas vadītāja Jāņa Jurkāna laikrakstam "Diena" pausto, ka, "ja sociāldemokrāti nevar nobalsot par šādu posteni Ždanokai, tad viņiem jāmeklē citi partneri".

"Tēvzemieši" arī uzskata - par konkursa komisijas neobjektivitāti varētu liecināt fakts, ka organizācijas, kuru pārstāv "minētā persona" [Ždanoka], "politiskie principi ir pilnīgi pretēji tai pamatidejai, kas ir bijusi RDzMPK izveides pamatā". "PTCVL un tās sastāvā ietilpstošo organizāciju viens no pamatprincipiem ir valsts un pašvaldību lomas palielināšana iedzīvotāju nodrošināšanā ar dzīvojamo platību, savukārt komisijas vadītāja uzdevums ir rūpēties par Rīgā esošo dzīvojamo māju privatizāciju," uzsver "tēvzemieši".

BNS jau vēstīja, ka pret bijušās "Intefrontes" aktīvistes Ždanokas kandidatūru ir arī Tautas partijas frakcija, deputātu apvienība "Centrs", kā arī Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) pārstāvis, bijušais "tautfrontietis" Dainis Īvāns.

Savukārt Rīgas mērs Gundars Bojārs BNS iepriekš teica, ka ciena Ždanoku kā profesionāli, taču neviennozīmīgi izturas pret bijušo "interfrontiešu" iecelšanu vadošos amatos.

Jau ziņots, ka RDzMPK priekšsēdētāja amatam no četriem noteiktajām prasībām atbilstošajiem kandidātiem konkursa komisija pirmdien izvēlējās Ždanoku. Jau komisijas izveidošanas laikā domes kuluāros runāts, ka amats domāts tieši Ždanokai, bet viņa to nekomentēja. Par Ždanoku aizklātajā balsojumā nobalsoja seši no septiņiem komisijas locekļiem.

Lēmums par Ždanokas iecelšanu būs jāapstiprina Centrālajai dzīvojamo māju privatizācijas komisijai (CDzMPK), pēc tam domes prezidijam būs jānovirza šīs jautājums izskatīšanai domē. CDzMPK par to varētu lemt nākamajā sēdē otrdien, ja Rīgas dome iesniegs komisijas pieprasītos papildu informācija par Ždanokas izvēlēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!