Foto: LETA
Latvijas lielākais izaicinājums tuvākajos desmit gados būs apsteigt izaugsmē Igauniju, trešdien intervijā Latvijas Radio atzina britu ietekmīgā nedēļas žurnāla "The Economist" Centrālās un Austrumeiropas apskatnieks Edvards Lūkass.

"Tā man vienmēr ir bijusi mīkla, kā tas ir iespējams, ka Latvijai ir bijuši vairāki progresīvi gadi, bet tā joprojām atpaliek no Igaunijas," atzina Lūkass, norādot, ka Latvijai vajadzētu "šo caurumu aizlāpīt". Viņaprāt, tas panākams, iegūstot tādu pašu vai pat labāku uzņēmējdarbības vides novērtējumu, korupcijas indeksu un dzīves kvalitātes novērtējumu kā kaimiņvalstī.

Lūkass uzskata, ka Latvijai arī jāpievienojas eiro zonai un jāpanāk iekšzemes kopprodukta pieaugums. "Visi šie ir labi un sasniedzami mērķi, lai noķertu vai pat apsteigtu Igauniju," teica apskatnieks.

Vienlaikus viņš aicināja Baltijas valstis būt vienotām attiecībās ar Krieviju, norādot, ka lielajai kaimiņvalstij būtu viegli manipulēt ar Latviju, Lietuvu un Igauniju, ja tās mēģinātu katra atsevišķi veidot savu politiku. Krievijai ir viegli izrādīt dažādu attieksmi pret Baltijas valstīm - pret kādu būt draudzīgai, pret kādu nedraudzīgai, bet kādu ignorēt, norādīja Lūkass.

Eksperts norādīja, ka pašlaik Latvijas drošības situācija ir " labāka nekā jebkad", jo " NATO 5.paragrāfs [kas nosaka NATO pienākumu iejaukties, ja tiek apdraudēta kāda no alianses dalībvalstīm] ir spēcīgāks nekā jebkad". Lūkass uzsvēra, ka Latvija var būt gandarīta par iekļaušanu NATO aizsardzības plānos, jo "tas nozīmē nevis ka NATO varētu aizsargāt, bet ka NATO aizsargās". Tāpēc, viņaprāt, lai gan Francijas iecere pārdot Krievijai vairākus " Mistral" karakuģus ir " bīstama", Latvijas drošību tas neapdraudēs un Latvijai nevajadzētu kļūt "paranoiskai" šajā jautājumā.

Viņš uzskata, ka tuvākajos gados notiks ciešāka Baltijas un Ziemeļvalstu integrācija, tai skaitā aizsardzības jomā, savukārt Krievija "turpinās aizvirzīties prom no pārējās pasaules ".

Lūkass prognozēja, ka pēc prezidenta vēlēšanām Krievijā pie varas atgriezīsies bijušais prezidents, pašreizējais premjers Valdimirs Putins, un lielā austrumu valsts kļūs aizvien diktatoriskāka, pamazām pielīdzinoties Baltkrievijai. Apskatnieks arī uzskata, ka mazināsies Krievijas loma Eiropas Savienībā, jo pēdējo gadu notikumi Eiropā radījuši sajūtu, ka rievija nav un nevar būt uzticams partneris stratēģiskos jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!