Ietekmīgais ASV laikraksts "The New York Times" veidos pielikumu par Latviju, kurā paredzēts sniegt plašu informāciju par valsti, tās vēsturi, ekonomiku, politiku un sabiedrību, aģentūru LETA informēja pielikumu veidojošās aģentūras "Summit Communications" projektu vadītāja Helena Tua (Helen Tua).
Kā pastāstīja projekta vadītāja, izdevuma vajadzībām šonedēļ jau intervēta Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle un īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš. Plānots intervēt arī Ministru prezidentu Andri Bērziņu un citus valdības locekļus.

Tua uzsvēra, ka, veidojot informatīvo izdevumu par Latviju, tā autori īpaši vēlas atspoguļot uzņēmējdarbību valstī, tāpēc pielikuma veidošanas laikā paredzēts tikties arī ar Latvijas lielāko uzņēmumu vadītājiem un ārvalstu investoru pārstāvjiem.

Nozīmīga loma plānotajā "The New York Times" pielikumā tiks atvēlēta Latvijas infrastruktūrai un tranzīta iespējām no Austrumiem uz Rietumiem.

Pielikuma veidošanas laikā tā autori negrasās aprobežoties ar galvaspilsētas Rīgas uzņēmēju aptaujāšanu, bet iecerējuši apmeklēt arī citas pilsētas, tai skaitā Ventspili.

Pielikuma veidotāji ļoti rūpīgi vēlas atspoguļot Latvijas eksporta tendences, kas pēc 1998.gada Krievijas krīzes ir veiksmīgi pārorientēts no Krievijas tirgus uz Eiropas Savienību (ES).

Interese par Latviju ASV žurnālistiem radusies, arī vērojot valsts centienus iestāties ES un NATO un jau paveikto šo mērķu īstenošanā. Ir ļoti svarīgi, ka nākotnē Latvija kļūs par ES un NATO robežu ar Krieviju, kas noteikti pastiprinās ASV pilsoņu interesi par šo valsti, uzskata Tua.

Lai pielikums būtu maksimāli objektīvs, tā veidotāji Latvijā paredzējuši uzturēties vēl 2-3 mēnešus.

Tua uzsvēra, ka pirmie iespaidi par Latviju ir ļoti pozitīvi un arī pielikums tiks veidots pozitīvās noskaņās, īpaši izceļot valsts sasniegumus kopš neatkarības atgūšanas.

Latvija 1991.gadā atradās līdzīgā situācijā kā citas bijušās PSRS valstis, taču 11 gados tā ir pierādījusi spēju attīstīties un sasniegt Rietumu pasaules standartus, uzskata Tua.

Viņa atzina, ka ASV par Latviju daudzi cilvēki nezina neko vai zina ļoti maz, un ar šī "The New York Times" pielikuma starpniecību informētības pakāpe par Latviju ASV sabiedrībā noteikti pieaugs.

Patlaban vēl nav zināms, vai veidojamais pielikums būs tikai par Latviju, jo līdzīgu pielikumu "The New York Times" veido arī par Igauniju un Lietuvu, tāpēc, ņemot vērā Baltijas reģiona kopīgo vēsturi un īpatnības, iespējams, tiks veidots viens pielikums par visām trim Baltijas valstīm.

Līdz šim "Summit Communications" laikraksta "The New York Times" vajadzībām izveidojusi pielikumus par 24 pasaules valstīm. Viens no pēdējiem publicētajiem pielikumiem - 2001.gada 14.novembrī - bija par Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!