Foto: PantherMedia/Scanpix
Kāda reflektanta reliģiskās ticības dēļ, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas iestājpārbaudījuma eksāmens klavierspēlē viņam sestdien pārcelts pēc saules rieta, portālam "Delfi" pastāstīja Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis.

Noteikumi paredz, ka iestājeksāmenam jānotiek vienā laikā un tas laikus bija nolikts uz sestdienas rītu. Tomēr viens no reflektantiem paziņojis, ka ir septītās dienas adventists un viņam reliģija neļaujot eksāmenu likt no piektdienas līdz sestdienas saules rietam.

Reflektantam lūgums atteikts, bet tad šajā jautājumā iesaistīts Tiesībsarga birojs, ar kuru sazinājusies pat reliģiskās kustības vadība. Sūdzības Tiesībsarga birojs uzskatījis par pamatotām un sazinājies ar Mūzikas akadēmiju aicinot rast risinājumu.

"Pēc šī spiediena, akadēmija arī nolēma vienam studentam rīkot īpašu eksāmenu pēc saulrieta," atzina Sīmanis.

Viņš gan uzskata, ka šāda situācija nav īsti pareiza, jo valstī ir viena likumdošana, kurai arī ir jāpielāgojas. Augstskolas maģistratūras programmas studijas arī notiekot sestdienās, lai studenti varētu apvienot mācības ar darbu orķestros. Tāpat daudzi koncerti notiek sestdienās un, kā tad šādas reliģijas pārstāvis tālāk varēs veiksmīgi darboties darba tirgū, norādīja rektors.

Pārējie seši reflektanti eksāmenu esot kārtojuši jau sestdienas rītā, bet vienam jaunietim eksāmens sāksies pēc plkst.22:17. Augstskolai arī jāorganizē eksāmena komisija un jāapmaksā virsstundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!