Administratīvā rajona tiesa pirmdien apmierināja Latvijas Zemnieku savienības (LZS), Latvijas Zaļās partijas (LZP) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sūdzības par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumiem par nelikumīgi saņemto ziedojumu atmaksu.
ZZS uzvar KNAB

Tiesa arī apmierināja partiju sūdzības par KNAB izdoto normatīvo aktu, kurā labota iepriekšējā aktā pieļautā kļūda, mainot likuma pantu, kuru KNAB min kā pamatojumu prasībai atmaksāt ziedojumus.

Visās trijās lietās prasītājus pārstāvēja advokāts Juris Narkēvičs. Gan Latvijas Zemnieku savienība, gan Latvijas Zaļā partija pārsūdzēja KNAB administratīvos aktus, jo tie neesot sastādīti atbilstoši likuma prasībām un tātad esot nelikumīgi. Savukārt ZZS apstrīdēja KNAB lēmumu, jo tas esot pamatots ar spēkā neesošu likumu normām, uzskata advokāts.

Latvijas Zemnieku savienība apstrīdēja lēmumu, kurā KNAB norāda 2002.gada partijas finanšu pārskatā konstatētās nelikumības un pieprasa atmaksāt ziedojumus, kurus partija nelikumīgi pieņēmusi, saņemot ziedojumus partijas kasē, nevis pārskaitījumā uz bankas kontu. Likums noteic, ka partijas kasē var iemaksāt tikai tos ziedojumus, kuri ir mazāki par 100 latiem.

Narkēvičs tiesas sēdē iepriekš uzsvēra, ka KNAB nav skaidri norādījis, vai pieprasītā summa jāpārskaita Finanšu ministrijas vai valsts budžeta kontā. KNAB lēmumu pieņemšanas laikā mainījās konti, uz kuriem pārskaitīt šīs summas, tādēļ Narkēvičs norādīja, ka partijas vairs nezina, uz kuru kontu nauda jāpārskaita. Viņš norādīja, ka starp abu kontu veidiem ir liela atšķirība, jo, maksājot īpašajā Finanšu ministrijas kontā, nauda pēc tam tiek sadalīta Saeimā pārstāvētajām frakcijām.

Advokāts tiesā sacīja, ka nav saprotams, kādēļ partijām jāpārskaita visi par nelikumīgiem atzītie ziedojumi, jo "likums atļauj ziedot kasē līdz 100 latiem, tātad no katra ziedojuma mēs drīkstam paturēt 100 latus! Vai KNAB nav atkal pārrakstījies vai pieļāvis kļūdu matemātiskajā aprēķinā"?

KNAB pārstāve Inese Terinka tiesā neatzina partiju sūdzības un norādīja, ka KNAB pieņemtie lēmumi ir likumīgi. Viņa arī norādīja, ka lēmumi esot izstrādāti un pieņemti atbilstoši likumiem. KNAB pārstāve atzina, ka biroja darbinieki kļūdījušies, normatīvajā aktā atsaucoties uz likumu, kurš tobrīd vairs nebija spēkā, tādēļ sagatavojuši otru normatīvo aktu, kurā kļūda labota.

Savukārt advokāts norādīja, ka KNAB administratīvajos aktos nav atspoguļoti partiju viedokļi, lai gan to paredz likums. "KNAB bija pienākums dot iespēju partijai izteikt savu viedokli, nevis tikai iesniegt pierādījumus," sacīja advokāts. Partiju pārstāvis arī iebilda, ka KNAB esot vilcinājies ar konstatēto pārkāpumu administratīvā akta sastādīšanu, jo "KNAB jau ilgi pirms tam zināja, ka izdarīts pārkāpums. Nevajadzēja turēt sveci zem pūra, bet rīkoties, vai nu sastādot aktu, vai izbeidzot lietvedību".

KNAB pārstāvji gan norādīja, ka likumā nav noteikts termiņš, kādā jāpārbauda partiju iesniegtie dokumenti. Viņi arī uzsvēra, ka nebija jānoskaidro partiju viedokļi, jo KNAB rīcībā bijuši zvērinātu revidentu apstiprināti politisko organizāciju grāmatvedības dokumenti.

Zaļo un zemnieku savienība apstrīdēja KNAB administratīvos aktus gan par nelikumīgi saņemto ziedojumu atmaksu, gan, līdzīgi kā iepriekšējās divas partijas, kļūdu labojošo aktu. Narkēvičs pauda pārsteigumu, ka KNAB liek atmaksāt ziedojumus tādēļ, ka trīs cilvēki esot snieguši liecības KNAB un teikuši, ka viņi naudu nemaz neesot ziedojuši. "Vai jums ir zināms spēkā stājies spriedums, kurā teikts, ka šie ziedojumi bija nelikumīgi?" retoriski vaicāja advokāts. Viņš norādīja, ka'"pārskaitījuma neesamība nav pierādīta".

Savukārt KNAB pārstāvji sacīja, ka birojs ierosinājis lietu par dokumentu viltošanu un tās laikā iegūtas trīs liecības, kurās cilvēki stāsta par savu personīgo datu izmantošanu, pārskaitot līdzekļus ZZS.

Advokāts pauda sašutumu par šādu KNAB attieksmi un norādīja, ka ZZS minētajā krimināllietā nav nekāda statusa un "tā vispār uz mums neattiecas", tāpēc, pēc viņa domām, nav likumīga iemesla šos ziedojumus uzskatīt par nelikumīgiem un pieprasīt atmaksāt.

Viņš arī norādīja, ka KNAB šajos administratīvajos aktos atsaucies gan uz spēkā vairs neesošu, gan uz spēkā vēl neesošu likumu.

KNAB Zaļo un zemnieku savienībai lika pārskaitīt par labu valstij 29 100 latu, Latvijas Zemnieku savienībai - 55 210 latu, bet Latvijas Zaļajai partijai likts pārskaitīt 6445 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!