Foto: F64
Administratīvā rajona tiesa 19.novembrī apmierinājusi ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pieteikumu un atzinusi par spēkā neesošu kādreizējā Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu bijušajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Aleksejam Loskutovam.

Tiesa šo premjera 2007.gada 8.novembra rīkojumu atzina par spēkā neesošu ar tā pieņemšanas dienu. Par šo spriedumu 20 dienu laikā var iesniegt apelācijas sūdzību.

Jau ziņots, ka Maizītis gandrīz pirms diviem gadiem vērsās Administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu atzīt par spēkā neesošu no izdošanas brīža Ministru prezidenta 2007.gada 8.novembra rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu toreizējam KNAB priekšniekam Aleksejam Loskutovam, kuram tika izteikts rājiens.

Pieteikums tiesā tika iesniegts, jo prokuratūrai un valdībai bija pretēji uzskati šajā jautājumā un arī no tālāko iespējamo precedentu viedokļa attiecībā uz Saeimas ieceltām amatpersonām ir svarīgi, lai šāda situācija tiktu izvērtēta tiesas ceļā, iepriekš skaidroja prokuratūrā. Ministru prezidents iepriekš jau bija noraidījis prokurora protestu, kurā bija izteikts šāds prasījums.

Kā liecina rīcībā esošais Administratīvās rajona tiesas šā gada 19.novembra sprieduma noraksts, tiesa, uzklausot visu iesaistīto pušu paskaidrojumus un izvērtējot tiesību normas, secinājusi, ka lietā ir strīds par to, vai Ministru prezidenta pārraudzība pār KNAB priekšnieku papildus Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajam pārraudzības saturam nozīmē arī disciplinārvaru. Tiesa atzīst, ka nav strīda par to, ka premjers ir KNAB priekšniekam augstāka amatpersona.

Tiesa arī spriedumā norāda, ka nevienā no tiesību normām nav paredzēts tiešs regulējums, uz kāda pamata un kādā procesuālā kārtībā pie disciplināratbildības būtu saucams KNAB priekšnieks, turklāt nav tieši noteikts, kas KNAB priekšnieku var saukt pie kriminālatbildības un kā kompetencē ietilps disciplinārlietu ierosināt. Tiesa secina - konkrētā jautājuma risinājumam trūkst tiesiskā regulējuma.

Tiesa arī nevarot piekrist, ka Ministru prezidenta disciplinārvara pati par sevi izriet no Valsts pārvaldes iekārtas likumā paredzētās pārraudzības formas. Tāpat tiesa nevar piekrist, ka KNAB priekšnieks saucams pie disciplināratbildības saskaņā ar Administratīvo procesa likumu, kas paredz analoģijas piemērošanu.

Spriedumā atzīmēts, ka - tā kā konstatēts, ka nevienā no tiesību normām, uz kuru pamata Loskutovs saukt pie disciplināratbildības, nav paredzēti pārkāpumi, par kādiem KNAB priekšnieks būtu saucams pie disciplināratbildības, nav paredzēti tās veidi, kā arī lietas ierosināšanas kārtība un personas, kuru kompetencē ietilptu šādu jautājumu izlemšana, analoģija konkrētajā gadījumā nav piemērojama.

Nākamnedēļ, 27.novembrī, pēc plkst.15 Administratīvā rajona tiesas kancelejā būs pieejams spriedums Loskutova sūdzības lietā par kādreizējā Kalvīša rezolūcijas tiesiskumu, ar kuru 2007.gada septembrī Loskutovs tika atstādināts no KNAB priekšnieka pienākumu pildīšanas. Tiesa šo lietu pēc būtības izskatīja jau 9.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!