Šī gada 29.jūnijā Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senatoru kolēģija atcēlusi Konkurences padomei (KP) nelabvēlīgo Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un lietu, kurā konstatēta karteļa vienošanās starp būvuzņēmējiem SIA "Stats", SIA "Info Serviss" un SIA "Alti A", nodevusi apgabaltiesai jaunai izskatīšanai, informēja KP.

2005.gada 14.septembra lēmumā KP secināja, ka būvuzņēmumi SIA "Stats", SIA "Info Serviss" un SIA "Alti A", piedaloties cenu aptaujā par telpu remontdarbu veikšanu Jūrmalas sociālās aprūpes centrā, apmainījās ar informāciju par cenām, kā arī saskaņoja savu dalību konkursā un šīs dalības nosacījumus (tika konstatēts, ka uzņēmumi iesnieguši vienādi nepareizi noformatētas tehniskās specifikācijas, bet tehniskajā piedāvājumā izvēlēti vienādi materiālu veidi, nav veikts tehnisko parametru apraksts un pieļautas vienādas gramatiskās kļūdas; tāpat tika konstatēts, ka uzņēmumi apmainījušies ar informāciju par plānotajām tāmēm).

KP atzina, ka minētie būvuzņēmumi ir iesaistīti horizontālā karteļa vienošanās un pārkāpuši Konkurences likumu. Par šo pārkāpumu komercsabiedrībām tika piemērots naudas sods kopumā 76 672 latu apmērā.

Pieteikumus par KP lēmuma atcelšanu tiesā bija iesniegušas visas trīs komercsabiedrības un gan Administratīvā rajona tiesa, gan Administratīvā apgabaltiesa šos pieteikumus bija apmierinājusi, norādot, ka vienošanās aizlieguma pārkāpumu nevar pierādīt, konkrēti nepierādot, ka notikusi informācijas apmaiņa par cenu aptaujai iesniedzamo piedāvājumu naudas izteiksmē. Uzskatot, ka Apgabaltiesa bija nepareizi iztulkojusi Konkurences likuma normas, kas kopumā noveda pie lietas nepareizas izspriešanas, KP pārsūdzēja Apgabaltiesas spriedumu Senātā.

KP norāda, ka Senāta spriedums, pilnībā atceļot Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, stiprina izpratni par konkurences tiesību normu piemērošanu un nosaka skaidrus un nepārprotamus ietvarus no konkurences tiesību viedokļa neatbilstošai uzņēmumu rīcībai konkursos (cenu aptaujās). Senāts atzinis, ka cenu aptaujas gadījumā brīvu un godīgu konkurenci deformē vai kavē jebkādas ar šo aptauju saistītas informācijas apmaiņa starp konkrētā tirgus dalībniekiem, ja šī informācija ļauj prognozēt kāda cita tirgus dalībnieka dalību cenu aptaujā un tā rīcību, attiecīgi plānojot savu rīcību.

No KP izmeklēšanas pilnvaru stiprināšanas viedokļa būtisks ir arī Senāta atzinums, ka tirgus dalībnieka atteikšanās ļaut KP darbiniekiem normatīvo aktu noteiktajā kārtībā iepazīties ar tirgus dalībnieka rīcībā esošo informāciju uzskatāma par pārkāpumu neatkarīgi no tā, vai KP spēj pierādīt, ka tirgus dalībnieka rīcībā KP nepieciešamā informācija ir bijusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!