Administratīvā apgabaltiesa atstājusi spēkā lēmumu, ar kuru atteikts pieņemt izskatīšanai Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) prasību pret Veselības ministriju (VM) par solījumu nepildīšanu un atteikšanos paaugstināt darba samaksu.

Administratīvā apgabaltiesa rakstveida procesā izskatīja LVSADA blakussūdzību par Administratīvās rajona tiesas 2007.gada 7.decembra atteikumu pieņemt izskatīšanai arodbiedrības sūdzību par VM faktisko rīcību, nepildot divus Ministru kabineta rīkojumus, ar kuriem ministrijai uzdots izstrādāt medicīnas darbinieku darba samaksas sistēmu.

Tiesas pārstāve Līga Trubiņa informēja, ka apgabaltiesa atstājusi spēkā Administratīvās rajona tiesas lēmumu. Apgabaltiesa secinājusi, ka konkrētais strīds nav skatāms administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, jo prasība nav ne par administratīvā akta atcelšanu, ne par iestādes faktisko rīcību.

Apgabaltiesas lēmumu desmit dienu laikā iespējams apstrīdēt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā, piebilda tiesas pārstāve.

Jau ziņots, ka LVSADA pieteikumā Administratīvajai rajona tiesai bija lūgusi atzīt par prettiesisku VM rīcību, nepildot divus Ministru kabineta rīkojumus, ar kuriem ministrijai uzdots izstrādāt medicīnas darbinieku darba samaksas sistēmu.

Pagājušā gada 20.novembrī LVASDA padome vienbalsīgi nolēma sūdzēt valdību tiesā par pamatprasību nepildīšanu.

Lēmums valdību sūdzēt tiesā pieņemts, jo ir izsmeltas visas iespējas risinājumu rast sarunu ceļā. Tāpat arodbiedrība joprojām nav radusi kompromisu par darba algas pieaugumu mediķiem 2008.gadam.

Valsts budžets 2008.gadam paredz, ka šogad ārsti saņems vidēji mēnesī par 80 latiem vairāk nekā pērn.

Šāds pieaugums pilnībā atbilst programmā "Cilvēkresursu attīstība veselības aprūpē 2006.-2015.gadam" paredzētās darba samaksas pieauguma grafikam veselības aprūpē nodarbinātajām personām.

Lai gan tiesā tika iesniegts pieteikums, LVSADA iepriekš pauda cerību panākt kompromisu ar jauno veselības ministru Ivaru Eglīti (TP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!