Augstākā tiesa (AT) ceturtdien nolēma aizliegt radio "Bizness & Baltija" (B&B) atskaņot Latvijas Autortiesību aģentūras (AKKA/LAA) pārstāvēto autoru darbus un no raidstacijas piedzina 3000 latu kompensāciju par autoratlīdzībām iepriekšējos gados.
AKKA/LAA vadītāja Inese Paklone sarunā ar BNS pieļāva, ka varētu izņemt tiesas sprieduma izpildrakstu un nodot to izpildei, arī negaidot pēdējās instances - Senāta - spriedumu, ja radio šodienas spriedumu pārsūdzēs. Šāda rīcība varot sekot, ja radio vadība vistuvākajā laikā necentīsies panākt autortiesību līguma noslēgšanu.

Saskaņā ar likumu AKKA/LAA jau pēc divām nedēļām var aizliegt raidīt tās pārstāvēto autoru darbus, un, kā tiesas sēdē izteicās autortiesību aģentūras advokāts Uģis Grūbe, aģentūra pārstāv 99,99% pasaules autoru. "Es varētu teikt 100 procentu, bet tas izklausās pārāk skaļi," teica advokāts.

Radio pārstāve Jeļena Sīpola BNS pagaidām nevarēja pateikt, vai pārsūdzēs spriedumu, jo viņai jākonsultējas ar klientu - radio vadību.

Tiesas sēdē radio pārstāve centās pierādīt, ka aģentūrai 1997. un 1998.gadā nebija pilnvaru pārstāvēt to autoru darbus, kas tika atskaņoti radio programmās, tāpēc tai neesot tiesību pieprasīt kompensāciju.

Viņa arī norādīja, ka spriedumā vēlas redzēt, par kuru autoru darbu atskaņošanu no raidstacijas piedzīta kompensācija un kuru autoru darbus viņas pārstāvamie izmantojuši bez atļaujas.

Tāpat viņa apgalvoja, ka radio vadība visu laiku mēģina uzsākt izlīguma sarunas, bet aģentūra no tām izvairās. Arī ziņas par tiem autoriem, ko aģentūra pārstāv, līdz šim neesot izdevies iegūt.

Šos pārmetumus aģentūras pārstāvji kategoriski noliedza.

Radio "Bizness & Baltija" ir viens no B&B grupas medijiem un raidīt sāka 1997.gadā. Aģentūra apgalvo, ka radio kopš darbības sākuma līdz šai dienai nav maksājis autoratlīdzību.

BNS jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa pērn daļēji apmierināja AKKA/LAA prasību pret B&B, piedzenot 2800 latu kompensāciju, kā arī noteica, ka, spriedumam stājoties spēkā, radiostacijai būs liegts raidīt autortiesību aģentūras pārstāvēto mūziķu darbus.

Šo spriedumu pārsūdzēja radiostacija, kā arī aģentūra, kas nebija apmierināta ar piedzīto kompensāciju. 1999.gadā iesniedzot prasību, AKKA/LAA vēlējās no radio B&B piedzīt 36 tūkstošus latu.

Līdz šim tiesa apmierinājusi šādas prasības pret vairākām radiostacijām, piedzenot kompensācijas vairāku desmitu tūkstošu latu apjomā. Līdz šim vienīgā organizācija, kas atzinusi autortiesību pārkāpumus, samaksājusi kompensāciju un noslēgusi līgumu, ir radio "Star FM".

Prasībās bija lūgts turpmāk radiostacijām liegt izmantot aģentūras pārstāvēto mākslinieku skaņdarbus, kā arī piedzīt autortiesību atlīdzību vai zaudējumus - no katras organizācijas 36 tūkstošus latu. Iesūdzētās raidorganizācijas, izņemot "Star FM", autortiesības pārkāpjot no darbības sākšanas brīža līdz pat šai dienai, apgalvo aģentūra.

Nevienā lietā spriedums vēl nav stājies spēkā, bet vairākas radiostacijas ir uzsākušas miera izlīguma sarunas un tuvākajā laikā gatavojas parakstīt autortiesību izmantošanas līgumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!