Rīgas apgabaltiesa pieņēmusi izskatīšanai Rīgas domes iesniegto prasību par pašvaldībai nodarīto 122 000 latu zaudējumu piedziņu no bijušā mēra Gundara Bojāra (LSDSP) un Pilsētas attīstības departamenta direktora Viļņa Štrama.
Zaudējumi Rīgas pašvaldībai nodarīti darījumos ar “Clear Channel Latvia”, samazinot šai kompānijai nodevu par reklāmu, uzskata prasības iesniedzējs.

Kā informēja iesā, tiesnese Ligita Gavare izlēmusi ierosināt lietu.

Pagaidām tiesas sēdes datums vēl nav noteikts, bet abiem atbildētājiem atvēlēts laiks paskaidrojumu sniegšanai.

Rīgas domes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks (JL) Rīgas apgabaltiesā pagājušajā nedēļā iesniedza prasību pret Bojāru un Štramu.

Aksenoks uzskata, ka bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs, vienpersoniski samazinot pašvaldības nodevu un pretēji noteiktajai kārtībai nevirzot minēto jautājumu izskatīšanai Pilsētas attīstības komitejā, ir pārkāpis pašvaldības saistošos noteikumus “Par pašvaldības nodevu par reklāmu un citu informatīvo materiālu izvietošanu publiskās vietās Rīgā, kā arī to izvietošanas kārtību”.

Pamatojoties uz atklātajiem pārkāpumiem, Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde ir aprēķinājusi, ka nodeva par reklāmu prettiesiski samazināta par vairāk nekā 122 000 latu. Par šo summu pašvaldībai nodarīti zaudējumi.

Par laika periodu no 2002.gada 1.aprīļa līdz 2002.gada 8.maijam par gandrīz 9000 latu zaudējumu radīšanu atbildīgs ir Pilsētas attīstības departamenta vadītājs Vilnis Štrams, jo Pilsētas attīstības departaments samazinājis nodevu arī par laika posmu, pirms Bojārs pieņēmis lēmumu.

Kā atzina Bojārs, viņš jau sen gaidījis šādu Aksenoka rīcību. “Vienīgi esmu izbrīnīts, kāpēc viņš to izdarīja tik vēlu,” sacīja bijušais Rīgas mērs. Viņš arī piebilda, ka vēršanās tiesā ir vērtējama “kā Aksenoka kunga kompleksu apmierināšana”.

Šā gada aprīlī Valsts kontrole veica revīziju lietā par Rīgas domes un SIA “Clear Channel Latvia” darījumiem un to atbilstību normatīvajiem aktiem.

Pārbaudē tika konstatēti būtiski likumpārkāpumi bijušā domes priekšsēdētāja rīcībā, kas ievērojami samazinājuši pilsētas budžeta ieņēmumus, jo Bojārs kompānijai nolēmis samazināt reklāmas nodevu par 50%.

Nodevas atlaide tika dota par uzņēmuma ieguldījumu Rīgas pilsētas infrastruktūras uzlabošanā - publisko tualešu bloka uzstādīšanu Līvu laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!