Foto: DELFI

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Rīgas rajona tiesai nodevis krimināllietu pret trim personām par kukuļošanu saistībā ar AS "Latvenergo" rīkoto konkursu Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) hidroagregāta rekonstrukcijai. Viena persona apsūdzēta kukuļdošanā, bet divas – kukuļņemšanā.

Šī lieta 2013.gada 27.martā izdalīta no tā dēvētās "Latvenergo" krimināllietas, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Kukuļošana notikusi laika periodā no 2007.gada 1.augusta līdz 2010.gada 15.jūnijam. un kukulis dots par to, lai  AS "Latvenergo" rīkotajā konkursā "Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregātu Nr.4, 5, 7 rekonstrukcija - iekārtu iegāde" uzņēmuma "Alstom Power Sweden AB" piedāvājums tiktu atzīts par izdevīgāko un lai ar šo uzņēmumu tiktu noslēgts valsts pasūtījuma līgums, kā arī par to, lai šī līguma izpildes ietvaros no AS "Latvenergo" amatpersonu puses būtu labvēlīga attieksme pret darbu izpildītāju un, lai ļaunprātīgi izmantojot lēmuma pieņēmējiem piešķirto rīcības brīvību, tiktu pieņemti šim uzņēmumam labvēlīgi lēmumi.

Kopējais kukuļa apmērs ir 627 100 eiro, kas pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa atbilst 440 728 latiem.  

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Tāpēc celtās apsūdzības pamatotība ir pārbaudāma tiesas izmeklēšanas laikā.

Jau vēstīts, ka tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu lietā kukuļos kopumā maksāti aptuveni astoņi miljoni eiro (aptuveni 5,6 miljoni latu).

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2012.gada rudenī nodeva prokuratūrai lietu, kurā apsūdzības kukuļņemšanā uzrādītas četrām bijušajām "Latvenergo" amatpersonām, divām no tām - arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Savukārt vasarā KNAB rosināja sākt kriminālvajāšanu pret trim bijušajām valsts amatpersonām - vienu bijušo AS "Latvenergo" un diviem bijušajiem AS "Sadales tīkls" valdes locekļiem par nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonas deklarācijā attiecībā uz mantu lielā apmērā.

Par amatpersonu kukuļošanu "Latvenergo" īstenotajos Pļaviņu hidroelektrostacijas un Rīgas termoelektrostacijas TEC-2 rekonstrukcijas projektos KNAB iepriekš bija rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu pret 17 personām, tai skaitā četrām bijušajām "Latvenergo" amatpersonām.

Pirms vairāk nekā diviem gadiem vasarā KNAB šajā lietā aizturējis toreizējo energokoncerna šefu Kārli Miķelsonu, viņa vietnieku Aigaru Meļko, kā arī AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētāju Ivaru Liuziniku un viņa vietnieku Andreju Stalažu.

2010.gada jūlijā saistībā ar tā dēvēto "Latvenergo" lietu tika aizturēts Daugavpils uzņēmējs Mihails Paladijs un uzlikts arests viņam piederošajiem 100% SIA "Būvenergoserviss" kapitāldaļu. Šis uzņēmums iepriekš saņēmis dažādus "Latvenergo" pasūtījumus, un tā pamatkapitāls ir 364 800 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!