Tiesu varas aktuālo problēmu risināšanai izveidotā tiesnešu darba grupa šodien savā pirmajā sēdē nolēmusi lūgt Tieslietu ministriju (TM) rast iespēju katrā tiesā nodrošināt personu, kas būtu atbildīga par sabiedrības informēšanu.
Kā informēja TM preses sekretārs Leonards Pāvils, šāds lūgums izteikts, lai uzlabotu informācijas pieejamību tiesās. Tiesnešu darba grupa, par kuras vadītāju šodien ievēlēta Augstākās tiesas Senāta tiesnese Valda Eilande, arī nolēmusi rudenī rīkot plašu konferenci, kurā tiks apspriests jaunais Tiesu varas likums. Uz konferenci paredzēts uzaicināt gan speciālistus, gan sabiedrības pārstāvjus.

Kā ziņots, Latvijas tiesneši ir pieņēmuši memorandu un izveidojuši darba grupu, lai risinātu aktuālas tiesu varas problēmas un palielinātu sabiedrības uzticību tiesām. Memorands izstrādāts jūnija sākumā, tam pievienojusies lielākā daļa Latvijas tiesu.

Memoranda autori uzsver, ka politiskā kritika ir nevis jāatspēko un jānosoda, bet jārīkojas, lai sakārtotu tiesu sistēmu atbilstoši demokrātiskas sabiedrības un Eiropas Savienības (ES) standartiem.

Memorandā Latvijas tiesu pārstāvji pauž viedokli, ka tiesu varas nostiprināšana ir neatņemama demokrātijas sastāvdaļa, vienlaikus apzinoties, ka šajā jomā ir būtiski trūkumi, jo tiesu vara Latvijā nav kļuvusi pilnībā efektīva, neatkarīga un sabiedrības cienīta.

Tiesneši memorandā uzsver, ka jaunā Tiesu varas likuma sagatavošanā un apspriešanā steidzami jāiesaista ne tikai Latvijas un ārvalstu speciālisti, bet arī plaša sabiedrība, šim nolūkam izveidojot īpašu institūciju komunikācijai ar sabiedrību.

Memorands veidots pārliecībā, ka "šī ir vēsturiska ES kandidātvalsts izdevība ietekmēt tiesu sistēmas sakārtošanu atbilstoši tiesiskas, demokrātiskas un atvērtas Eiropas valsts standartiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!