Foto: LETA

Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka "Saskaņas centra" (SC) politiķu darbībā ir novērojami centieni šķelt un radikalizēt Latvijas sabiedrību, taču labējām partijām būtu jāiesaista SC valdībā, lai izbeigtu runas, ka partija, par kuru balsojusi trešdaļa vēlētāju, "gadiem ir atgrūsta no varas".

" Tā ir vājuma pazīme, ka nevēlas sadarboties ar SC," pauž Jansons.

Šādu viedokli tiesībsargs izklāsta intervijā "Latvijas Avīzei". Raksturojot SC politiku valodas un izglītības jautājumos, viņš saka: " Vai jūs varat iedomāties, ka šie Latvijas krievu politiķi kādā brīdī saviem atbalstītājiem teiktu: ja Latvija ir jūsu dzimtene, kļūstiet par pilsoņiem, mācieties latviešu valodu, jo tas ir pieklājīgi un valstiski, kā arī kultūras vērtība. Tā vietā cenšas sašķelt, radikalizēt un spēlēties pat ar bērnu interesēm, ja runa ir par izglītības jautājumiem."

Jansons uzskata, ka šobrīd par esošās situācijas saglabāšanu krievu skolās galvenokārt iestājas atsevišķi SC politiķi: "Tur ir trīs lielākie bļāvēji par esošās situācijas saglabāšanu krievu skolās - Pimenovs, Cilēvičs, kurš gan iebilst inteliģenti, un Krivcova. Sociālajā tīklā "Facebook" krievvalodīgo sarakstē bija pat teikts, ka es esot "nacists numur viens".Krivcova ir SC valdē, vada Nepilsoņu kongresu, kaut pati ir pilsone. Viņas pozīcija ir ļoti, ļoti tendencioza."

Tāpat Jansons esot novērojis, ka atbildīgās institūcijas nepietiekami vēršas pret sabiedrības radikalizācijas tendencēm.

" Mani dara bažīgu un uztrauc, ka iestādes, kam būtu jāvēršas pret šādu rīcību, ir pasīvas un vēlas darboties baltiem, pūkainiem cimdiem. Tā notiek ne tikai šajā gadījumā, bet arī citreiz, kad notiek etniska naida kurināšana un vēršanās pret konstitucionālām vērtībām. Nav saprotams arī, kāpēc nav reakcijas no politiķiem," saka tiesībsargs.

"Delfi" jau ziņoja, ka atsevišķu Jansonu savulaik izvirzījušā SC politiķu neapmierinātību izraisījušas tiesībsarga atziņas, ka Latvijā pastāvošā izglītības sistēma veicina sabiedrības sašķeltību. Tiesa gan, pagaidām SC frakcija nav rosinājusi Saeimu lemt par Jansona atsaukšanu no tiesībsarga amata. Jansons domā, ka pret viņu vēršas tikai atsevišķi radikāli noskaņoti SC pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!