Foto: DELFI
Tiesībsargs vērsies pie premjera Valda Dombrbovska (V) vadītās Garīgo lietu padomes, lai tā sniegtu viedokli par sabiedrībā aktualizējušos viendzimuma partnerattiecību reģistrācijas jautājumu.

Tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa teica, ka tiesībsargs ir saņēmis biedrības "Mozaīka" sagatavoto reģistrēto partnerattiecību likumprojektu, kā arī grozījumus vairākos citos normatīvo aktu projektos. Tiesībsargs arī klātienē ticies ar "Mozaīkas" pārstāvēm Lindu Freimani un Evitu Gošu.

Tiesībsargs uzskata, ka mantisko attiecību jautājums ir jāaktualizē un jāskata no tiesību viedokļa, jo īpaši kontekstā ar Eiropas Komisijas ierosinājumiem par skaidrāku īpašumtiesību regulējumu dažādas valstspiederības laulātajiem pāriem Eiropā.

Ņemot vērā, ka "Mozaīkas" izstrādātie priekšlikumi skar arī plašākas sabiedrības morālo un ētisko aspektu, tiesībsargs ir vērsies pie Garīgo lietu padomes, kuras priekšsēdētājs ir premjers.

Tiesībsargs lūdzis sniegt padomes viedokli par partnerattiecību jautājumu, norādot, vai ir saskatāmas problēmas esošajā situācijā, kā ir vērtējams biedrības piedāvātais partnerattiecību likumprojekts un kas būtu darāms, lai veicinātu morālām vērtībām atbilstošu, juridiski nostiprinātu attiecību dibināšanu valstī.

Aģentūrai BNS gan pagaidām neizdevās noskaidrot, kāda būs padomes priekšsēdētāja premjera rīcība.

Nolikums paredz, ka Garīgo lietu padomes sastāvā ir padomes priekšsēdētājs, tradicionālo reliģisko organizāciju vadītāji vai viņu pilnvarotie pārstāvji un tieslietu ministrs. Padomes sēdē, ja nepieciešams, var uzaicināt piedalīties valsts institūciju pārstāvjus, reliģisko organizāciju vai padomes priekšsēdētāja ieteiktus ekspertus un speciālistus, kā arī citas personas un reliģisko organizāciju pārstāvjus.

Padomes uzdevumi ir koordinēt valsts un reliģisko organizāciju sadarbības projektu izstrādi un īstenošanu un izteikt viedokli valsts institūcijām jautājumos, piemēram, par morāli ētisko vērtību stiprināšanu sabiedrībā saistībā ar tajā notiekošajiem procesiem.

Biedrības "Mozaīka" izstrādātajā Reģistrēto partnerattiecību likumprojektā, ko sākts apspriest ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, ir sešas nodaļas, kas nosaka kārtību, kā divām viendzimuma personām reģistrēt attiecības, kādus pienākumus tas uzliek, kas notiek ar uzvārda maiņu, regulē mantiskās attiecības, kā arī nosaka kārtību, kādā partnerattiecības šķir.

Likumprojektā ierosināts noteikt, ka partnerattiecības reģistrē notārs vai dzimtsarakstu nodaļa, ja personas izteikušas vēlmi reģistrēt attiecības. To varētu darīt no 18 gadu vecuma. Partnerattiecības nevarēs reģistrēt, ja viens no partneriem būs adoptējis bērnu, izņemot gadījumu, kad šīs attiecības būs tiesiski beigušās, paredzēts likumprojektā.

Biedrība "Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, izstrādājusi grozījumus arī aptuveni 20 likumos, kuri runā par laulību un laulātā tiesībām, aicinot tos papildināt ar vārdiem "reģistrētais partneris" un "reģistrētās partnerattiecības".

Līdz šim "Mozaīka" tikusies ar apvienības "Vienotības" Saeimas frakcijas deputātiem, kuriem vēl nav kopīga viedokļa par partnerattiecību reģistrāciju. "Mozaīka" vasaras laikā cer tikties ar visām Saeimas frakcijām, lai deputātus iepazīstinātu un ar tiem runātu par partnerattiecību reģistrāciju.

"Mozaīka" iepriekš uzsvērusi, ka likumprojektā nav runas par laulību un bērnu adoptēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!