Foto: LETA
Tiesībsarga birojs jau tuvālajā laikā vērsīsies Satversmes tiesā, lai apstrīdētu autovadītāju sodīšanu ar fotoradaru starpniecību, kā arī vērsos pret automašīnu riteņu bloķēšanu maksas stāvvietās, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" pastāstīja tiesībsargs Juris Jansons.

"Tuvākajā laikā plānojam [vērsties tiesā] par fotoradaru normatīvo regulējumu attiecībā uz sodīšanu, visticamāk, būs vēl vairākas lietas, piemēram, par prettiesisku īpašuma aizturēšanu autostāvvietās un riteņu bloķēšanu," pastāstījis tiesībsargs, skaidrojot, ka, piemēram, automašīnu riteņu bloķēšana "ir prettiesiska īpašuma aizturēšana, kas ir pretrunā ar Civillikumu un Satversmi".

Viņš arī pastāstījis, ka Tiesībsarga birojs ir vērsies ar iesniegumu prokuratūrā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret vairākām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Finanšu ministrijas amatpersonām, arī VID ģenerāldirektori Neliju Jezdakovu, saistībā ar nepamatotu nodokļu un soda naudu iekasēšanu nekustamo īpašumu darījumu lietās. Tomēr Jansons atturējies plašāk komentēt šo iesniegumu, vien norādījis, ka "tas ir tikai pirmais tāda veida iesniegums prokuratūrā".

Jansons uzsvēris, ka pēc apsekojumiem dažādās jomās Tiesībsargs gatavo atzinumus, ko sūta atbildīgajām iestādēm, "ja nepieciešams, aicinām uz sarunām ministrus". "Ja valdības līmenī nav nekādas reakcijas, esmu gatavs pat iet ar ārkārtas ziņojumu parlamentā, ja nepieciešams, vērtēt attiecīgu amatpersonu, iestāžu vadītāju atbilstību likumiem, pat Krimināllikumam un nodot informāciju prokuratūrai. Citus instrumentus šobrīd neredzu. Dialogā negūstot pozitīvu rezultātu ar attiecīgās normas izstrādātāju, pieņēmēju, varam vērsties Satversmes tiesā<'tiesībsarga darba instrumentus raksturo Jansons.

"Mēs esam neatkarīgs, veselīgs kritiķis. Mūsu pašmērķis nav kritizēt varu, bet pilnveidot un attīstīt sabiedrības labklājību, jo caur tiesiskumu, tiesībām, to kultūru sabiedrība kļūst labāka," norādījis tiesībsargs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!