Foto: DELFI

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" piedāvātie grozījumi likumos, lai ieviestu Latvijā viendzimuma laulības, nav atbalstāmi, bet tā vietā izdarāmi grozījumi vairākos tiesību aktos, kas pietuvinātu ārpuslaulības savienībā dzīvojošas personas laulātu pāru tiesiskajai aizsardzībai, uzskata Tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsarga birojs skaidro, ka saskaņā ar vairākiem starptautiskiem tiesību dokumentiem, jēdziens "ģimenes loceklis" attiecināms gan uz laulāto, gan arī uz reģistrētu partneri. Satversmes tiesa norādījusi, ka "ģimenes" jēdziens nav saistāms tikai un vienīgi ar laulības attiecībām, bet arī gadījumos, kad puses dzīvo kopā ārpus laulības.

Katrai valstij ir tiesības noteikt pašai, kādu personu dzimumu savienību sauks par laulību. Satversmē nepārprotami skaidri ir noteikts laulības jēdziena saturs – tā ir savienība starp vīrieti un sievieti. Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits, komentējot Satversmē noteikto diskriminācijas aizliegumu, norāda, ka "daudzās valstīs homoseksuālas partnerattiecības ir tiesiski atzītas". "Taču tas nenozīmē, ka tās juridiski būtu pilnībā jāpielīdzina tradicionālajai (heteroseksuālajai) laulībai," Levitu citē tiesībsargs.

Partnerattiecību jautājuma sakārtošanai tiesībsargs aicina Saeimu veikt grozījumus vairākās tiesību normās, kas attiecas uz pacientu tiesību aizsardzību, interešu konfliktu novēršanu, procesuālajām tiesību normām, personas sociālajām tiesībām un tiesībām uz informāciju.

Jau ziņots, ka tiesībsargs pērn izveidoja konsultatīvo padomi par partnerattiecību tiesisko regulējumu, kuras mērķis bija apzināt ekspertu viedokli un izvērtēt priekšlikumus par partnerattiecību tiesisko regulējumu, kā arī izvērtēt grozījumu nepieciešamību normatīvajos aktos naida noziegumu novēršanai pret homoseksuālām personām.

Padomē piedalījās dažādo organizāciju pārstāvji un eksperti, un tās sēdes viedokļu pretišķību dēļ dažkārt izvērtās visai vētrainas.

Iepriekš biedrība "Mozaīka" piedāvāja Reģistrēto partnerattiecību likumprojektu, kurā paredzēts noteikt, ka partnerattiecības ir tiesības reģistrēt un šķirt divām viena dzimuma personām, kā arī izmaiņas vairāk nekā 20 likumos, lai Latvijā tiesiski atzītu viendzimuma partnerattiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!