Latvijas darba tirgus atvēršana trešo valstu pilsoņiem nav nepieciešama, uzskata tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Ministrs uzskata, ka būtu jāsaglabā uz iekšējā darba tirgus aizsardzību vērsta politika un jārod iespēja nodarbināt visus darba spējīgos ieslodzītos, portālu "Delfi" informēja ministra preses sekretārs Mārtiņš Panke.
Bērziņš uzsvēris, ka Latvijas mērķim jābūt kvalificēta darbaspēka piesaistei, kas spētu radīt pievienoto vērtību. Turpretī darbaspēka imports esot vienkāršākais darbaspēka trūkuma risinājums, kas saistīts ar vairākām negatīvām sociālām un ekonomiskām sekām.

"Uzskatu, ka Latvijas attīstība nav balstīta uz mazkvalificētu viesstrādnieku pieplūdumu no Austrumiem. Latvija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts un ES pastāv brīva darbaspēka kustība, tādēļ jādomā kā piesaistīt Latvijas darba tirgum citu ES valstu pilsoņus," norādījis ministrs.

Tieslietu ministrs arī uzsvēris, ka "jādomā par emigrācijā strādājošo Latvijas pilsoņu aicināšanu atgriezties dzimtenē, kā arī jāmeklē neizmantotais potenciāls".

Ministrs skaidrojis, ka viens šāds neizmantotais potenciāls ir ieslodzīto personu nodarbināšana. Šobrīd Latvijas cietumos atrodas vairāk kā 6500 personas, no kurām strādā tikai aptuveni trešā daļa. Ministra mērķis esot panāk visu darba spējīgo un tiesīgo ieslodzīto nodarbināšanu.

Iekšlietu ministrijas sagatavotā Koncepcija par migrācijas politiku nodarbinātības kontekstā paredz divus risinājuma variantus. Abi varianti paredz saglabāt uz iekšējā darba tirgus aizsardzību vērstu politiku un esošās uzturēšanās un darba atļauju saņemšanas procedūras vienkāršošanu, taču pirmais variants neparedz būtiskas izmaiņas esošajos normatīvajos aktos, kamēr otrajā variantā paredzēts izstrādāt kritērijus trešo valstu viesstrādnieku atvieglotai uzņemšanai būtiska darbaspēka trūkuma gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!