Foto: LETA
Tieslietu padome paudusi atbalstu reformai, kas paredz ar laiku likvidēt Augstākās tiesas tiesu palātas.

Augstākās tiesas pārstāve Rasma Zvejniece informēja, ka Tiesnešu padome piekritusi tā saucamajai "tīro tiesu instanču" ieviešanas koncepcijai.

Koncepcija paredz pāreju uz sistēmu, kurā visās lietās – gan krimināllietās, gan civillietās – pirmā instance ir rajona tiesa, apelācijas instance – apgabaltiesa, bet kasācijas instance – Augstākās tiesas Senāts, kas nozīmē Augstākās tiesas tiesu palātu likvidēšanu.

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, izskaidrojot koncepciju, norādīja, ka "tīro tiesu instanču" sistēmu paredzēts ieviest pakāpeniski – kriminālprocesā no 2015.gada 1.janvāra, bet civilprocesā – pakāpeniski 7–10 gadu laikā.

Civilprocesā apsvērtu iespēju atsevišķas kategoriju lietas, piemēram, intelektuālā īpašuma lietas, lietas par kredītiestāžu maksātnespēju un likvidāciju, nodot vienas konkrētas rajona (pilsētas) tiesas kompetencē kā pirmajai instancei, nodrošinot šīs tiesas tiesnešu mācības, lietas par nekustamā īpašuma labprātīgu pārdošanu izsolē nodot zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu kompetencē.

Savukārt pārējās lietas, ko pašlaik apgabaltiesas skata pirmajā instancē, nodot rajonu (pilsētu) tiesām ne ātrāk kā pēc divu gadu perioda, izvērtējot iespējamās noslodzes izmaiņas rajonu (pilsētu) tiesām.

Tieslietu ministrija virza arī citus priekšlikumus kopējās tiesu noslodzes samazināšanai, piemēram, Mediācijas likumprojektu.

Attiecībā uz Augstākās tiesas tiesu palātu tiesnešu turpmāko karjeru koncepcijā ir iezīmētas divas iespējas – turpināt darbu Augstākās tiesas Senātā vai apgabaltiesās.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs norādīja, ka, likvidējot tiesu palātas, Augstākā tiesa atbrīvojušos cilvēku un finanšu resursus plāno novirzīt Senāta kapacitātes palielināšanai, senatoru slodzes un neizskatīto lietu uzkrājumu samazināšanai.

Vienlaicīgi Tieslietu padome, konstatējot, ka likumdevējs ir politiski izšķīries un faktiski jau sācis tiesu sistēmas reformu, aicināja Tieslietu ministriju turpmākos konkrētos reformas soļus veikt, pēc būtības uzklausot un ņemot vērā Tieslietu padomes viedokli.

Kā lielākās problēmas tika norādītas nepieciešamība palielināt rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu skaitu Rīgas pilsētā un paaugstināt pirmās instances un apelācijas instances tiesu tiesnešu kvalifikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!