Tieslietu ministrs Valdis Birkavs otrdien apstiprinājis instrukciju, kas paredz nejaušības principa ieviešanu tiesnešu noteikšanā lietu izskatīšanai.
Instrukcija arī nosaka rajona un apgabaltiesu priekšsēdētāju un tiesu kolēģiju priekšsēdētāju darbības kārtību tiesnešu norīkošanā lietu izskatīšanai.

Nejaušības principa ieviešana izslēdz iespēju panākt lietu izskatīšanu ātrāk, nekā to paredz lietu saņemšanas secība tiesā.

Instrukcija ir viens no pretkorupcijas pasākumiem, lai novērstu tiesnešu iespējamo ieinteresētību konkrētu lietu izskatīšanā, kā arī lietas dalībnieku un trešo personu ieinteresētību lietas norīkošanā konkrētam tiesnesim.

Instrukcija paredz triju lietu sadales principus - saņemšanas secībā, alfabētiskā secībā un pēc specializācijas. Tiesnešu noteikšanai katrā tiesā jānotiek, izmantojot kādu no trīs piedāvātajiem lietu sadales principiem vai vairākus vienlaicīgi. Tiesu priekšsēdētājiem ir jāapstiprina lietu sadales apraksts, kurā jānorāda katra tiesneša specializācija un lietu sadales princips, pēc kura viņš saņems lietas.

Vienlaikus tiesu priekšsēdētājiem būs jāinformē ministrija par izvēlēto lietu sadales principu un par tā izmaiņām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!