Foto: DELFI
Valsts politika samazināt tiesnešu algas un tiesu finansējumu ir tuvredzīga un kaitnieciska, komentējot valdības lēmumu par aptuveni vēl 12% samazināt tiesnešu algu, portālam "Delfi" uzsvēra Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Sandra Strence. Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs atzīst, ka katrs samazinājuma procents ir sāpīgs, taču viņš pauda gandarījumu, ka tiesnešu algas nav iekļautas vienotā algu sistēmā.

"Tāpat kā visiem ir skaidrs, ka krīzes laikā ir jāinvestē izglītībā, jo tikai izglītoti cilvēki spēs atjaunot valsts ekonomiku un stabilitāti, tā arī būtu jāsaprot, ka krīzes un "juku laikos" valstij ir jānodrošina tiesiskums, un tas ir jādara tūlīt un tagad, neatliekot to uz laiku kaut kad vēlāk pēc krīzes," uzsver Strence.

Viņa uzsver, ka ekonomiskās krīzes apstākļos valstij, jo sevišķi ir jānodrošina ātra strīdu izšķiršana tiesā, jo atšķirībā no labklājības perioda, kad uzņēmēji varēja atļauties gaidīt uz tiesu lēno gaitu, tagad neviens nevar gaidīt sešus līdz pat astoņus gadus, lai saņemtu strīda juridisko risinājumu – spēkā stājušos tiesas spriedumu.

"Tiesās pieteikto ekonomisko strīdu skaits šobrīd aug ģeometriskā progresijā, palielinot jau tā katastrofālos lietu izskatīšanas termiņus," norāda tiesas priekšsēdētāja, kura ir pārliecināta, ka valstij nekavējoties būtu jāpalielina tiesnešu skaits. Viņa uzsver, ka šāda iespēja valstij ir, neatņemot nevienai citai nozarei, jo tiesu sistēma pati sevi atpelna ar uzviju, apmēram 130%, caur valsts un tiesu nodevām.

Stiprinot tiesu sistēmas darbu, paātrinot lietu izskatīšanu, valsts veicinātu ekonomisko atveseļošanos. Pieļaujot tiesisko sajukumu, valsts panāks, ka Latviju pametīs aktīvie cilvēki, kuru vietā nenāks neviens, komentē Strence.

AT priekšsēdētājs atzīmē, ka šoreiz svarīgi ir novērtēt to, ka valdība ir ņēmusi vērā Augstākās tiesas plēnuma prasību saglabāt tiesnešu darba samaksas sistēmas regulējumu likumā "Par tiesu varu", tiesnešu atalgojuma noteikšanu neiekļaujot likumā "Par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības sistēmu." Tiesa, viņš atzīst, ka katrs samazinājuma procents, un tiesnešu algu samazinājums ir ļoti būtisks.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka valdība akceptēja grozījumus likumā "Par tiesu varu", kas paredz 2010. un 2011. gadā samazināt tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu darba samaksu vēl par aptuveni 12 %. Grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu 2010. un 2011. gada valsts budžeta izdevumu papildu samazinājumu. Tiesu darbiniekiem atalgojums samazināts netiks, solījis tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!