Advokāts Viktors Tihonovs vērsies ar iesniegumu Zvērinātu advokātu padomē (ZAP), lūdzot izvērtēt advokātu Disciplinārlietu komisijas vadītāja Laura Liepas rīcību.
Kā ziņots, Liepas vadītā Disciplinārlietu komisija 13.jūnijā nolēma rosināt Tihonovu izslēgt no advokatūras par vairākiem pārkāpumiem, kas līdz šim nav tikuši konkretizēti. Par Tihonova izslēgšanu ZAP paredzējusi lemt 4.jūlijā.

Tihonovs iesniegumā norādījis, ka Liepa pārstāvējis Tihonova klienta AS "Latvijas kuģniecība" (LK) un tās lielākā akcionāra AS "Ventspils nafta" (VN) procesuālo oponentu - LK bijušo valdi, kurai sniegtas dažādas konsultācijas un atzinumi. Norādīts, ka Liepa faktiski juridisko palīdzību sniedz Oļegam Stepanovam un viņa biznesa partneriem cīņā par tā sauktajiem Ventspils uzņēmumiem.

Šajās lietās joprojām notiek tiesāšanās, tāpēc Tihonovs pauž viedokli, ka, "panākot, lai es tieku izslēgts no advokatūras, Liepa cer labāk nodrošināt juridiskās palīdzības sniegšanu savam klientam un nodrošināt pārstāvību jūlija pilnsapulcē, un tādējādi nopelnīt vairāk naudas".

Advokāts iesniegumā norāda, ka vēl jūnija sākumā Disciplinārlietu komisija lūgusi viņu iesniegt dokumentus līdz 12.jūnijam un viņš to arī izdarījis, iesniedzot dokumentus tās dienas pēcpusdienā.

Nākamajā dienā "lielā steigā, man nezinot, neuzaicinot mani uz komisijas sēdi un neuzklausot manu viedokli par Disciplinārkomisijas savāktajiem materiāliem un izveidojušos situāciju, kad apstiprinās, ka [lielākā Latvijas privātā zemes īpašnieka Gata] Saknīša iesnieguma lielākajā daļā ir norādīti nepatiesi fakti, Disciplinārkomisija aizmuguriski pieņēma lēmumu".

"Mani neviens ne par ko neinformēja," uzsver Tihonovs.

LK 15.jūnijā Tihonovam norādījusi uz to, ka Liepa pārstāv LK oponentu, un izsniegusi vairāku dokumentu kopijas, no kurām redzams, ka LK ārkārtas pilnsapulcē Liepa "ar nepieklājīgu un skaļu uzvedību traucēja sapulces gaitu". Tādēļ Tihonovs kā sapulces vadītājs viņu palūdzis atstāt zāli. "Šīs ārkārtas pilnsapulces norisi, rupji pārkāpjot Komerclikuma normas, mēģināja atcelt un ietekmēt tieši advokāts Lauris Liepa, pārstāvot savu klientu," apgalvo Tihonovs.

Ņemot vērā visus šos apstākļus, Tihonovs norāda, ka, izskatot jautājumu par viņa disciplināro atbildību, Liepam sevi bija jāatstata. "Ar savu rīcību Liepa ir panācis Disciplinārkomisijas lēmumu par manis izslēgšanu no advokatūras. Uzskatu, ka šāda Liepas rīcība faktiski ir farss," akcentē Tihonovs.

Viņš piebilst, ka "komisiju vada un par mani izlemj jautājumu tāds cilvēks, kurš taču ir advokāts, kurš Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē pasniedz juridisko ētiku studentiem, kurš uzdodas par lielu ētikas zinātāju un kurš, kā izrādās, klaji realizē sev piešķirto disciplināro varu, lai izrēķinātos ar savu procesuālo pretinieku un lai realizētu savas biznesa intereses".

Atsaucoties uz advokātu ētikas kodeksu, kas paredz, ka advokātam jāizturas pret savas profesijas kolēģi ar vislielāko cieņu, pieklājību un godīgumu, Tihonovs arī uzsver, ka ANO pamatprincipos par advokāta lomu noteikts, ka sūdzības izskatīšana par advokātu ir jāizskata taisnīgas procedūras ietvaros.

Viņš norāda, ka advokātu disciplinārlietu izskatīšanai jātiek nodotai objektīvai disciplinārkomisijai un visas disciplinārlietas jāizskata, ievērojot profesionālās uzvedības kodeksu un citus atzītus profesionālus standartus. To var darīt tikai tādi advokāti, kuri nav un nevar būt personiski ieinteresēti jautājuma izlemšanā.

Juridiskās palīdzības sniegšana klientam, kurš ilgstoši cīnās ar disciplinārlietā izvērtējamā advokāta klientu, pati par sevi ir atrašanās ietekmējamā stāvoklī un piešķirtās disciplinārās varas ļaunprātīga izmantošana.

Tihonovs uzskata, ka Liepa ir "rupji pārkāpis advokātu ētikas pamatnormu" un viņam bija jāatkāpjas no konkrētās disciplinārlietas izskatīšanas. To viņš neesot izdarījis un turklāt vēl panācis "sev izdevīga lēmuma pieņemšanu".

ZAP pārstāvis Aivars Niedre apliecināja, padomē esot Tihonova iesniegums, un pauda viedokli, ka tas būtu skatāms nākamajā ZAP sēdē 4.jūlijā.

Tieši šajā datumā ZAP paredzējusi lemt par Disciplinārlietu komisijas lēmuma apstiprināšanu, ar kuru 13.jūnijā tika izlemts Tihonovu izslēgt no advokatūras.

Niedre pauda uzskatu, ka līdz paredzētajai sēdei ZAP jāpārbauda, vai Tihonova iesniegumā minētie apstākļi ir pamatoti, un tad jāskata abas lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!