Foto: DELFI
Tikai septiņas Latvijas slimnīcas šā gada pirmajā pusgadā pilnībā iekļāvušās līgumos noteiktajā pacientu apjomā, liecina Veselības ministrijas (VM) apkopotie dati.

Tās ir visas universitātes slimnīcas - Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, kur uzņemto pacientu īpatsvars ir 94,54% no plānotā, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca - 92,15% un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca - 89,36%, tāpat arī četras reģionālās slimnīcas - Jēkabpils reģionālā slimnīca - 100%, Rēzeknes slimnīca - 98,21%, Jelgavas pilsētas slimnīca - 92,81% un Liepājas reģionālā slimnīca - 92,04%.

Kopumā 14 slimnīcas, kas noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par valsts apmaksātas veselības aprūpes sniegšanu, pārsniegušas līgumos noteikto pacientu skaitu un līdz ar to arī tām atvēlētos finanšu resursus.

Lielākā līguma pārstrāde šā gada pirmajā pusgadā bijusi Dobeles un apkārtnes slimnīcai - tajā uzņemto pacientu īpatsvars bijis 153,45%. Tāpat lielas līguma pārstrādes bijušas Krāslavas slimnīcā - 140,02%, Tukuma slimnīcā - 136,37% un Alūksnes slimnīcā - 132,96%.

Pārējās slimnīcās rādītāji bijuši šādi: Ogres rajona slimnīca - 125,29%, Cēsu slimnīca - 124,49%, Kuldīgas slimnīca - 118,43%, Jūrmalas slimnīca - 115,73%, Madonas slimnīca - 107,86%, Preiļu slimnīca - 105,59% un Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība - 104,13%.

VM skaidro, ka ir individuāli analizējusi situāciju katrā slimnīcā un pārstrādi daļā no tām pamato ar nepietiekamu pacientu "šķirošanu", kad pacienti, kuri varētu saņemt palīdzību ambulatori, tomēr tiek stacionēti un tādējādi rada sev un slimnīcai lielākus izdevumus.

Vienlaikus VM apzinājusi atsevišķu slimnīcu grupu, kurā nepieciešams veikt finanšu izlīdzināšanu pret iedzīvotāju skaitu, jo tā neatbilst situācijai. To tuvāko četru gadu laikā plānots veikt slimnīcās Jūrmalā, Ogrē, Tukumā, Kuldīgā, Madonā, Cēsīs un Dobelē, šodien informēja veselības ministre Ingrīda Circene (V). Šāda vienošanās esot panākta arī ar Latvijas Slimnīcu biedrību.

Līdz ar finanšu izlīdzināšanu šajās slimnīcās plānots 25% līdzekļu pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!