Foto: Valsts policija
Ja Latvijā tiktu ieviests vienkāršais, vienkrāsainais cigarešu iepakojums, tas būtu "burkāns" kontrabandistiem un "lāča pakalpojums" pārējām Eiropas Savienības (ES) valstīm, norāda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents un Eiropas Komisijas padomnieks tirdzniecības jautājumos Henriks Danusēvičs.

Tas esot tāpēc, ka Latvija ES ir nelegālo cigarešu lielvalsts. Latvijā cigarešu kontrabandas īpatsvars ir divas reizes lielāks nekā, piemēram, Francijā un sasniedz ap 30%.

"Latvijas legālajiem tirgotājiem nāktos konkurēt ne vien ar Baltkrievijā ražotām un marķētām cigaretēm oriģinālajā iepakojumā, bet arī ar pagrīdes ražojumiem vienkrāsainajā iepakojumā, kuru viltošanai īpašas prasmes nevajag," uzsver Danusēvičs, piebilstot, ka Latvijas tirgotāji cer uz saprātu gan valdībā, gan Saeimā vēl pirms šī jautājuma aktualizēšanas valstī.

LTA prezidents atgādina, ka Veselības ministrija plānojusi līdz 2017.gadam iniciēt diskusiju valdībā un Saeimā par pāreju uz vienkrāsaino iepakojumu Latvijā tirgotajām cigaretēm.

Patlaban ES ir divas valstis, kas nolēmušas ieviest cigaretēm vienkrāsaino iepakojumu. Īrijā tāds iepakojums tiks ieviests, sākot ar 2017.gadu, bet Anglijā, sākot ar nākamo gadu. 11 ES valstis, tostarp Lietuva, paudušas negatīvu viedokli par Īrijas un Anglijas sperto soli, norādot uz riskiem.

Pirmā un līdz šim vienīgā valsts pasaulē, kur šāda prasība ir spēkā jau kopš 2012.gada 1.decembra, ir Austrālija. Statistika liecina, ka divu gadu laikā kopš jaunā iepakojuma ieviešanas neviens no valdības izvirzītajiem mērķiem nav sasniegts.

Kā liecina KPMG pētījums par kontrabandas cigaretēm Austrālijā, kas veikts 2014.gada oktobrī, smēķētāju skaits Austrālijā ir pieaudzis.

Lielākajos štatos, kuros dzīvo vairāk nekā 70% no valsts iedzīvotājiem, smēķētāju skaits pieaudzis par 57 000. Daudzi no tiem ir pusaudži - smēķēšanas izplatība jauniešu vidū laikā starp 2010. un 2013.gadu ir pieaugusi par 32%. Savukārt legālo cigarešu noiets Austrālijā no 2012. līdz 2014.gadam palicis stabils, kamēr nelegālo cigarešu īpatsvars ir pieaudzis par 25% un sasniedz augstāko līmeni pēdējo septiņu gadu laikā - 14,3%.

Tikmēr Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas projektu vadītāja Marita Jansone informē, ka šonedēļ, 16.septembrī, Francijas parlamenta Augšpalāta pēc plašiem mazumtirgotāju protestiem noraidīja ierosinājumu, sākot ar 2016.gadu, ieviest cigaretēm vienkrāsainu, standartizētu iepakojumu.

Protesti aizvadītajā nedēļā norisinājās gan Parīzē pie parlamenta un Finanšu ministrijas, gan pie vairāk nekā 80 Francijas pilsētu pašvaldībām visā valstī. Francijas tirgotājus ar protestiem Madridē un Romā atbalstīja arī Itālijas un Spānijas komersanti. Viņi uzskata, ka vienkrāsainā iepakojuma ieviešana vienlaikus ar nodokļu palielināšanu nesamazinās smēķētāju skaitu, bet gan veicinās pelēko ekonomiku, kas novedīs līdz bankrotam lielu daļu Francijas mazo tirgotāju, kā arī radīs zaudējumus valsts budžetam neieņemtu nodokļu veidā.

Francijas Veselības ministrija pārmaiņas rosināja, atsaucoties uz jauno ES Tabakas produktu direktīvu, kas nosaka, ka, sākot ar 2016.gadu, veselības brīdinājumiem uz cigarešu paciņām jāaizņem 65% no laukuma. Latvijā tas stāsies spēkā jau no nākamā gada 20.maija ar pārejas periodu mazumtirdzniecībai līdz 20.novembrim. Savukārt par pāreju uz vienkāršo iepakojumu katra ES dalībvalsts var lemt pēc saviem ieskatiem.

Kā ziņots, pērn 14.martā ES Ministru padome oficiāli apstiprināja jaunās Tabakas direktīvas grozījumus ar mērķi padarīt smēķēšanu mazāk pievilcīgu ES jauniešiem, ieviešot prasību cigaretes pārdot vienkāršos iepakojumos.

Tāpat vēstīts, ka 2013.gada 16.aprīlī valdība atbalstīja VM sagatavoto nacionālo pozīciju jautājumā par plānotajām izmaiņām Tabakas produktu direktīvā, kas paredz atbalstīt cigarešu un tinamās tabakas ar raksturīgo aromātu aizliegumu, veselības brīdinājumu ieviešanu uz tabakas izstrādājumu iepakojumu abām pusēm, cigarešu izmēra regulēšanu un citus ierobežojumus.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!