Līdz gada beigām izskatīšanai Saeimā tiks iesniegts jaunais Radio un televīzijas likumprojekts, kas būs saskaņots ar Eiropas Savienības (ES) Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvu, otrdien Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētājs Aivars Berķis.
NRTP vērsusies pie Ministru prezidenta padomnieka Ilmāra Šlāpina ar lūgumu iesaistīt likumprojekta pilnveidošanā Valsts kancelejas juristus.

Pēc Berķa stāstītā, vislielākās problēmas ir ar sabiedriskā radio un sabiedriskās televīzijas statusa definēšanu. Sabiedriskās raidorganizācijas tiek finansētas no valsts budžeta, bet saskaņā ar ES jauno direktīvu, kura stāsies spēkā ar 2008.gadu, "nauda nedrīkst ietekmēt raidījumu saturu".

Šo dilemmu atrisināt palīdzēšot jaunas institūcijas - Administratīvās padomes - izveidošana, kura nodarbosies ar valsts budžeta līdzekļu sadali un to izlietojuma kontroli.

NRTP pārziņā turpmāk būs nacionālā pasūtījuma sadale un likumu ievērošanas kontrole raidorganizāciju darbībā.

Likumprojekta autori rosina mainīt NRTP veidošanas principus, paredzot, ka piecus padomes locekļus turpmāk nominēs Saeima, bet pa vienam - Latvijas Žurnālistu savienība, tiesībsargs, augstskolu žurnālistikas katedras un Pilsoniskā alianse. Paredzēts, ka uz katru NRTP locekļa amatu jābūt vismaz diviem kandidātiem. NRTP locekļus ar savu balsojumu joprojām apstiprinās Saeimas deputāti.

Jaunā likumprojekta autori arī rosina pārņemt Norvēģijas pieredzi un noteikt, ka vienam finansu vai politiskam grupējumam nedrīkst piederēt vairāk par vienu trešdaļu Latvijas mediju. Tiesa, Berķis atzina, ka noskaidrot reālos mediju īpašniekus būs grūti, jo daļa no tiem mēdzot slēpties ofšorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!