Tautas partijas (TP) valde piektdien nolēma aicināt politiskus spēkus rīkot pirmstermiņa Saeimas vēlēšanas šā gada pavasarī.
Pēdējo dienu un nedēļu notikumi Latvijā liecina, ka paralēli globālās ekonomiskās krīzes ietekmei mūsu valstī norisinās arī notikumi un procesi, kas var novest pie dziļas politiskās krīzes un saimnieciska sabrukuma, uzskata TP valde.

13.janvāra notikumi pie Saeimas ir kategoriski nosodāms vandālisma akts, kas nebūtu pieņemams nevienā Eiropas valstī. Taču mēs neredzam vienprātīgu nosodījumu pie Saeimas notikušajam no Valsts Prezidenta, sabiedrības un viedokļa veidotāju puses. Vēl vairāk, rodas iespaids, ka daudzi sabiedriski politiski spēki ir ieinteresēti vardarbības turpmākā eskalācijā un klusībā vērtē to kā atbalstu savai politikai.

Visi līdz šim izskanējušie piedāvājumi risināt situāciju, piemēram, grozot Satversmi, reorganizējot valdību vai visu koalīciju, organizējot jaunus referendumus un veicot nebūtiskas izmaiņas Vēlēšanu likumā, nav adekvāti pašreizējai situācijai.

Saistībā ar valsts finanšu situāciju tuvākā pusgada laikā Saeimai un valdībai būs jāpieņem vesela virkne valstisku un bieži vien nepopulāru lēmumu krīzes pārvarēšanai. Šo lēmumu pieņemšanai un izpildei nepieciešams īpaši plašs sabiedrības atbalsts, ko var iegūt tikai pirmstermiņa Saeimas vēlēšanās. Pirmstermiņa Saeimas vēlēšanas šajos apstākļos ir vienīgā iespēja pārvarēt krīzi un atgriezt valsti uz stabilitātes un ilgtermiņa attīstības ceļa. Tāpēc pirmstermiņa Saeimas vēlēšanas ir jārīko nekavējoties.

Tautas partija uzskata, ka Saeimai ir nekavējoties jāsāk darbs pie pirmstermiņa Saeimas vēlēšanu tiesiskā regulējuma un jaunu vēlēšanu norises datums ir jānosaka jau šā gada pavasarī.

Šobrīd ir nepieciešams izšķirties par ārkārtas mēriem, lai nodrošinātu maksimālu sabiedrības iesaistīšanos politikā. Tādēļ Tautas partija aicina atbildīgus politiskos spēkus un atbildīgus sabiedrības locekļus izmantot Saeimas pirmstermiņa vēlēšanas, lai aktīvi un konstruktīvi iesaistītos politiskajos procesos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!