Foto: LETA
Tautas partijas (TP) likvidācijas process ilgs vismaz pusgadu, procesu vadīs partijas ģenerālsekretāre Ramona Pitena, aģentūrai BNS pastāstīja TP valdes loceklis Reinis Bērziņš.

Partijas likvidācijas procesa ietvaros atbilstoši Politisko partiju likumam un Biedrību un nodibinājumu likumam būs Uzņēmumu reģistrā jāiesniedz pieteikums par partijas darbības izbeigšanu, par partijas likvidāciju būs jāievieto attiecīgs sludinājums laikrakstā "Latvijas vēstnesis", kā arī jāapzina cilvēki, kuriem ar TP varētu būt jebkāda veida neizpildītas saistības.

Kopumā partijas likvidēšanas process ilgs, ne ātrāk kā pusgada laikā. "Partija savu darbību ir izbeigusi, bet tās likvidācijas ilgs vēl zināmu laiku, kamēr vēl visa manta nav sadalīta," teica Bērziņš.

Deputāti, kuri no TP rindām ievēlēti parlamentā un pašvaldībās, līdz ar sestdien kongresā pieņemto lēmumu kļūst par likvidējamās partijas pārstāvjiem, taču citādi viņu statuss nemainās, pauda Bērziņš.

Viņš arī uzsvēra, ka partijas valde lēmumu par TP likvidāciju pieņēmusi ļoti neilgi pirms kongresa sākuma, tāpēc daudzi partijas biedri savu lēmumu par balsojumu nostāju šajā jautājumā noteica uz vietas. Lai partiju likvidētu, bija nepieciešamas divas trešdaļas klātesošo biedru balsu, kas bijis zināma veida risks. Tomēr tas atmaksājies, jo vairākums cilvēku savu viedokli par labu partijas likvidācijai pieņēmuši daudzo kongresa uzrunu laikā.

Jau vēstīts, ka sestdien TP kongresā nolemts partiju likvidēt. Par TP likvidāciju nobalsoja 248 delegāti, pret bija 26. Kongresā piedalījās 308 dalībnieki.

Jau ziņots, ka tiesvedībā joprojām atrodas lieta par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzlikto sodu TP par 9.Saeimas priekšvēlēšanu tēriņu limitu pārsniegšanu, kas partijai var draudēt ar 1,03 miljonu latu atmaksu valsts budžetā. KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks aģentūrai BNS atzina, ka partijas likvidēšana var tikt uzskatīta par mēģinājumu izvairīties no soda samaksas.

Augstākās tiesas Senāts TP sūdzību jau kasācijas kārtībā par naudas atmaksu valsts budžetā izskatīs 24.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!