Foto: DELFI

Pērn dibinātā datorprogrammēšanas kompānija “Marolind” no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolēna pārņēmusi “Google Chrome” pārlūkprogrammas paplašinājumu "Skaista klase", kas padara ērtāku skolvadības sistēmas “e-klase” lietošanu, liecina kompānijas mājas lapā pieejamā informācija.

Kompānija norāda, ka 21. janvārī interneta medijus pāršalca vēsts par to, ka viena no Latvijas tīmekļa pakalpojumu kompānijām, SIA "Digitālās Ekonomikas Attīstības Centrs" (DEAC) valdes locekļa Jāņa Kaģa personā, vērsusies pret skolēnu par viņa izstrādāto paplašinājumu "Skaista klase" pieprasot šī paplašinājuma aizvākšanu no "Google Chrome Store" saraksta. Minētā paplašinājuma darbība sevī ietvēra klienta puses gala lietotājam nosūtīta koda rezultāta daļēju modifikāciju portālam "e-klase.lv".

"Marolind" norāda, ka no 21.janvāra tā nodarbojas ar minētā paplašinājuma izstrādi un uzturēšanu. Paplašinājums ir izvietots "Chrome Store", un drīzumā tiks publicēta arī koda repozitorija.

Tas darīts ar mērķi nodrošināt arī turpmāku paplašinājuma pieejamību gala lietotājiem, kuri to uzskata par nepieciešamu un piemērotu lietošanai. Visas pretenzijas pret šo lietojumprogrammu no šī brīža iesniedzamas kompānijai "Marolind", elektroniski, vai piesakot vizīti telefoniski - klātienē. 

DEAC valdes loceklis Jānis Kaģis portālam "Delfi" norāda, ka iepriekš saziņa ar skolēnu nav notikusi steigā: "Nebija tā, ka mēs uzreiz aizgājām un nodarījām pāri jaunajam talantam. Jaunais talants mūs sūtīja prom ar trīsstāvīgiem vārdiem un [jurista došanās pie skolēna] bija mūsu galīgais solis. Tāpat arī pašlaik ir jāiziet visa juridiskā ķēde, jāizvērtē situācija. Protams, ka mēs to neatstāsim bez vērības, mēs vēl pētām, ko uzņēmums vēlas panākt, kāda ir tā motivācija."

Katrai darbībai ir kāda motivācija, atzīst Kaģis, bet šajā gadījumā ir savādi - iesaistītais uzņēmums ir jauns, ar dažu eiro pamatkapitālu. Viņš pieļauj, ka šis ir mēģinājums veicināt uzņēmuma atpazīstamību, tomēr pagaidām to nav iespējams apgalvot.

"Marolind" arī norāda, ka DEAC pārstāvošo juristu skolēnam izteiktās pretenzijas par Autortiesību likuma pārkāpšanu un šī likuma pantu interpretācijas ir klaji nepareizas, jo datorprogramma un datorprogrammas izvade - darba rezultāts - ir divas dažādas lietas. Konkrētajā gadījumā datorprogrammas modifikācija netika veikta, tika modificēta tās izvade, kas tiek nodota katra gala lietotāja lietojumā. 

Tāpat programmas izvade konkrētajā gadījumā ir padarīta publiski pieejama no paša pieteicēja puses, kas dod visas tiesības šo izvadi modificēt un izmantot kamēr tas nepārkāpj Latvijas Republikas likumdošanu un spēkā esošos normatīvos aktus, kas arī netiek darīts - tehniski un sekojot starptautiskajai praksei, kā arī vispārpieņemtām IT nozares normām konkrētā modifikācija netiek uzskatīta par programmatūras vai tās koda modifikāciju.

Papildus tam, izvadē modifikācijas veic katrs paplašinājuma lietotājs, izmantojot savu brīvu gribu uz katra individuālā lietotāja informācijas sistēmu - datortehniku, tādēļ vērsties pret izstrādātāju kā programmatūras nodrošinātāju šajā gadījumā vispār nav pamata un tā ir nepieņemama Latvijas normatīvo aktu "misinterpretācija kompānijas interesēs ar mērķi iebiedēt un izdarīt spiedienu uz izstrādātāju", norāda "Marolind".

Kompānija "Marolind" un tās stratēģiskie partneri arī izsaka nosodījumu DEAC rīcībai, kas klaji ignorējusi vispārpieņemtas sabiedrisko attiecību normas, kā arī nesamērīgi agresīvu kompānijas darbību pret skolēnu.

"Marolind" uzsver, ka "šāda normatīvu un likumu misinterpretācijas prakse augsto tehnoloģiju vidē ir nepieļaujama un nodara būtisku kaitējumu IT&T nozarei".

DEAC būtu nepieciešams izdarīt secinājumus par konkrēto programmatūru un tās rašanās cēloņiem, un iespējams labot sistēmas nepilnības tādā veidā, lai šāda ārēja ietekme uz šīs programmatūras izvadi nebūtu nepieciešama.

"Marolind" un sabiedrības viedoklis kopumā prasa DEAC nekavējoties pārtraukt minētās agresīvās darbības un atvainoties par neapstiprinātajiem izteikumiem. 

Kompānija "Marolind" norāda, ka tā arī turpmāk sekos notikumu attīstībai un ir pilnībā gatava sniegt visu nepieciešamo atbalstu skolēnam, lai veicinātu atbildību un draudzīgu vidi IT&T nozarē. 

Pašlaik tiek apsvērta iespēja pārņemt minētā paplašinājuma izstrādi un uzturēšanu, lai sniegtu gan juridisku, gan morālu aizsardzību, arī tiesā, ja tas būs nepieciešams. 

Kompānijas "Marolind" pārstāvji konkrētā gadījuma izvērtēšanai lūdz Latvijas mēdijus pievērst pastiprinātu uzmanību konkrētajam gadījumam un aicina savus partnerus gan Latvijā, gan Eiropā izdarīt adekvātus secinājumus, un iesaistīties gadījuma apspriedē, organizatoriskās vadības līmenī. 

 Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, "Marolind" reģistrēta 2013.gada oktobra beigās. Tās vienīgais valdes loceklis ir 1991.gadā dzimušais Matīs Treinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!