Foto: Shutterstock

Ne jau raidījuma veidotāji šos dzīvniekus ir noveduši līdz patversmei. Tie ir bijuši cietsirdīgi cilvēki, kas dzīvo mums tepat līdzās. Tā, reaģējot uz kinoloģes Natālijas Borodajenko kritisko komentāru, kā arī neskaitāmu televīzijas skatītāju pausto sašutumu par kanālā TV3 demonstrēto raidījumu "Suns meklē mājas", portālam "Delfi" norāda TV3 pārstāvji un patversmes "Ulubele" vadītāja Ilze Džonsone.

Jau vēstīts, ka raidījuma koncepcija satraukusi gan tā skatītājus, gan dzīvnieku tiesību aizstāvjus, viņiem paužot neizpratni, kāpēc suņi tiek pieradināti pie dzīves jaunajās mājās, lai pēc tam tiktu atkal aizsūtīti atpakaļ uz patversmi.

Tomēr raidījuma veidotāji un patversmes vadītāja pauž uzskatu, ka tieši šādā veidā vislabāk tiek izgaismota samilzusī problēma, kas saistās ar patversmēm un lielo dzīvnieku skaitu tajās.

"Var, protams, izvēlēties ērtāko ceļu un nerunāt par to, bet problēma no tā neatrisināsies. Ir jārunā par dzīvniekiem patversmēs, jārāda dzīvnieki un viņu šī brīža dzīves apstākļi, lai cilvēki saprastu, ka tā ir atbildība un rūpes par dzīvo radību uz visu mūžu. Ne jau raidījuma veidotāji šos dzīvniekus ir noveduši līdz patversmei. Tie ir bijuši cietsirdīgi cilvēki, kas dzīvo mums tepat līdzās. Mēs vēlamies palīdzēt dzīvniekiem patversmēs, tādēļ ik nedēļu iepazīstinām tuvāk ar pieciem suņiem, tiek sniegti kinologa padomi suņa audzināšanai," uzsvēra TV3 sabiedrisko attiecību vadītāja Marta Zandersone.

"Mēs ticam, ka raidījuma laikā visi iepazītie suņi atradīs savus īstos saimniekus, kas atvērs savas sirdis un mājas viņiem. Ja šobrīd nerodas iespēja paņemt suni pie sevis uz mājām, ikviens aicināts doties pie viņiem ciemos uz patversmi un iet kopīgās pastaigās. Suņi novērtēs šo atbalstu un klātbūtni, jo patversme nav viņu māja," savu nostāju pauž TV3, skaidrojot, kāpēc raidījumos filmētie dzīvnieki pa vienam vien tiek atsijāti no potenciālo saimnieku mājām.

"Kad pirmo reizi veidojām labdarības projektus, kuru ietvaros vācām ziedojumus smagi slimiem bērniem, sabiedrībā bija novērojama ļoti līdzīga reakcija. Cilvēki bija sašutuši, ka runājam par tēmām, kas ilgu gadus ir bijušas notušētas un publiski netika apspriestas. Tas liek domāt, ka mēs kā cilvēki neesam gatavi apspriest neērtas un smagas problēmas. Un tas vēlreiz apliecina, ka rīkojamies pareizi – runājam par patiesām problēmām, aicinot cilvēkus aizdomāties par cēloņiem, ne tikai sašust par sekām," rezumē TV3 pārstāve.

Viņas viedoklim pievienojoties arī "Ulubeles" vadītāja Ilze Džonsone, kura uzsver, ka "TV3 raidījums "Suns meklē mājas" ir liela iespēja suņiem tikt pamanītiem un cilvēkiem sākt domāt. Suņa psihi bojā tie nežēlīgie saimnieki, kas viņus pametuši uz ielas, nevis ģimene, kas ar viņu pavada kopā vairākas stundas.

"Ir ļoti labi, ka tiek veidots šāds raidījums, kas liek tuvāk paskatīties uz cēloņiem, kādēļ patversmes ir pilnas. Mēs šeit, patversmēs, tikai cīnāmies ar sekām. Raidījums ļauj mums visiem kopā iet soli tālāk – parādīt, kā reāli notiek suņa pieņemšana mājās. Jo viena lieta ir, ko cilvēks ir iedomājies savā galvā, bet pavisam kas cits – saskarties ar realitāti. Raidījuma laikā skatītāji var ieraudzīt, ko patiesībā nozīmē suņa ienākšana mājās, kāda būs dzīve pēc tam, kad suns būs ģimenes loceklis. Tas liek atbildīgāk pieņemt lēmumu par suņa pieņemšanu," uzsver Džonsone.

"Tiem, kuriem jau ir mājās suns, raidījums liek aizdomāties - vai esi kārtīgs saimnieks savam sunim, un mudina par tādu kļūt. Starp citu, TV3 skatītāji to neredz, bet filmēšanā visu laiku aizkadrā ir patversmes darbinieki un pārstāvji, kas uzrauga suņus. Raidījuma tapšanā nav ne miņas no cietsirdības, viss ir 100% droši, izvērtēti un izpētīts," norāda Džonsone.

Jau ziņots, ka šoruden kanālā TV3 sestdienu vakaros vērojams šķietami sirsnīgs un plaši reklamēts raidījums "Suns meklē mājas". Tā ietvaros ik nedēļu kāda ģimene savās mājās uzņem dzīvniekus no patversmes, lai vienam laimīgajam sniegtu labāku dzīvi, nodrošinot četrkājaini ar pastāvīgām mājām līdz mūža galam un pāri plūstošu mīlestību no tik ilgi gaidītajiem saimniekiem.

Rosinošās raidījuma reklāmas, kas dalībai tajā aicina pieteikties ģimenes, dzirdamas gan radio, gan televīzijā, un sākotnēji tā ideja šķiet lieliska. Izmantojot teju visu varošās televīzijas iespējas, tiek gādāts par labākas dzīves salūkošanu dzīvniekiem, kam nav paveicies ar mīlošu un uzticamu saimnieku un kuru ikdiena tiek vadīta patversmes sienās.

Savukārt Latvijas Kinoloģijas federācijas pārstāve Natālija Borodajenko domā, ka šāda raidījuma koncepcija ir nežēlīga un traumē dzīvniekus, kas tiek izmantoti filmēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!