Foto: LETA

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) ieradušies pirmie Ukrainas karadarbībā ievainotie, lai turpinātu ārstēšanos pie Latvijas medicīnas speciālistiem, portālu “Delfi” informēja slimnīcā.

Ceturtdien TOS apmeklēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), lai ar slimnīcas vadību un ārstiem pārrunātu Ukrainas pacientu uzņemšanu, procesa norisi līdz šim un tālākos scenārijus.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas ārstiem ir pieredze komplicētu ekstremitāšu traumu ārstēšanā, sniedzot palīdzību Latvijas iedzīvotājiem ikdienā, gan no 2014. gada, ārstējot vairākus karadarbībā Ukrainā ievainotos.

TOS traumatologs-ortopēds un mikroķirurgs dr. Mārtiņš Malzubris nesen atgriezās no Kijivas, kur trīs nedēļas palīdzēja Ukrainas ārstiem darbā ar karā ievainotajiem.

Slimnīca šobrīd ir paredzējusi noteiktu vietu skaitu Ukrainas civiliedzīvotāju un militārpersonu ārstēšanai.

"Mēs joprojām nezinām, cik šādu pacientu varētu nonākt pie mums un kādā laika posmā, tomēr mūsu speciālisti ir gatavi palīdzēt un izmantot savas zināšanas un pieredzi, lai palīdzētu karadarbībā cietušajiem. Te runa ir par īpaši sarežģītiem gadījumiem, kas tiek sūtīti pie mums. Tās ir smagas un specifiskas traumas, kam nepieciešama ilgstoša ārstēšana un mūsu slimīcas personāla pieredze var dod būtisku ieguldījumu šiem smagi cietušajiem pacientiem," skaidro TOS galvenais ārsts Uģis Zariņš.

Viņš norādīja, ka slimnīcā tiek veiktas sarežģītas rekonstruktīvas operācijas vairākos etapos, kuras ir ļoti grūti realizēt valstī ar aktīvu karadarbība. Tāpēc uzņemot pacientus ārstēšanai Latvijā, vienlaicīgi arī savā veidā tiek mazināta slodzi Ukrainas medicīnas sistēmai.

TOS ir vadošā nozares iestāde, kas sniedz augsti kvalificētu ārstniecības pakalpojumu primāru un sekundāru palīdzību skeleta trauma gadījumos, komplicētu trauma seku novēršanā, veic ortopēdiskas un rekonstruktīvas operācijas dažādu skeletu un locītavu slimību gadījumos.

Jau ziņots, ka Ukrainas pilsoņiem Latvijā pieejama visa valsts apmaksātā veselības aprūpe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!