Nepieciešamības gadījumā 37,5% Latvijas iedzīvotāju būtu ar mieru atteikties no ikgadējā atvaļinājuma un strādāt, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktais pētījums par Valsts darba inspekcijas darbību.
36,6% darbinieku piekristu strādāt arī tad, ja par viņiem pilnībā netiek nomaksāti sociālie nodokļi, savukārt 30,5% piekristu strādāt bez darba līguma. 21,7% aptaujāto uzskata, ka darba līgums ir tikai formalitāte.

Savukārt 14,9% darbinieku ir gatavi strādāt virsstundas arī tad, ja par to netiek īpaši maksāts. Virsstundas noteikti nestrādātu 51% pētījuma laikā aptaujāto.

SKDS projektu vadītāja Ieva Strode pirmdien pētījuma prezentācijas laikā norādīja, ka biežāk bez darba līguma un sociālo nodokļu nomaksas gatavi strādāt tie cilvēki, kas sevi uzskata par vāji informētiem darba tiesisko attiecību jautājumos.

Biežāk nekā caurmērā no atvaļinājuma gatavi atteikties iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 un no 45 līdz 54 gadiem, privātajā sektorā strādājošie, iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem, strādnieki un individuālā darba veicēji.

Savukārt bez rakstiska darba līguma biežāk nekā vidēji būtu gatavi strādāt aptaujātie ar pamatizglītību, citu tautību pārstāvji, aptaujātie bez Latvijas pilsonības, privātajā sektorā nodarbinātie, strādnieki, individuālā darba veicēji, kā arī lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, būvniecībā un nelielos uzņēmumos strādājošie.

Pētījuma laikā izvaicāti 1006 Latvijas darbinieki un 509 darba devēji. Pētījums veikts, īstenojot Eiropas Sociālā fonda projektu "Darba drošības sistēmas un darba attiecību uzraudzības pilnveidošana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!