Foto: EPA/Scanpix/LETA

Trešdien, 28. jūlijā, uz Tunisiju no Latvijas dosies 50 400 "AstraZeneca" vakcīnas "Vaxzevria" devas, kuras Latvija tai ziedos, portālu "Delfi" informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva.

Vakcīnām, kuras tiks sūtītas uz Tunisiju, derīguma termiņš beigsies 31. augustā. Kā norādīja Vasiļjeva, pārējām šī ražotāja vakcīnām derīguma termiņi ir 31. oktobris un 30. novembris.

Savukārt vakcīnu "Moderna" termiņi ir decembris un 2022. gada janvāris, bet "Pfizer-BioNTech" vakcīnu krājumu derīguma termiņš ir 31. oktobris.

Kā liecināja NVD apkopotie dati uz 22. jūliju, šobrīd vakcīnu pret Covid-19 daudzums Latvijā ir pietiekams, lai nodrošinātu intensīvu vakcinācijas tempu. Uz 22. jūliju Latvijā bija 393 960 "Pfizer-BioNTech" ("Comirnaty") devas, 100 300 "Moderna" ("Spikevax") devas, kā arī 198 460 "AstraZeneca" ("Vaxzevria") devas. "Janssen" vakcīnu piegāde gaidāma šīs nedēļas laikā.

"Pastāvīgi uzraugām gan vakcīnu uzglabāšanas temperatūru, gan derīguma termiņus, gan vakcīnu izlietojuma dinamiku. Vakcīnu piegādes elastīgi tiek piemērotas pieprasījumam, piemēram, "AstraZeneca" piegādes šobrīd ir aizturētas. Esam pieteikuši arī "Pfizer" vakcīnu piegāžu aizturēšanu līdz brīdim, kad Latvijas puse veiks jaunu pasūtījumu, un tas savukārt ir atkarīgs no vakcinācijas intensitātes valstī," iepriekš stāstīja Armīns Kalniņš, NVD Vakcinācijas projekta nodaļas loģistikas koordinators.

No kopējā pieejamā "AstraZeneca" vakcīnu skaita, saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu, 165 600 devu tiks ziedotas Moldovai, Albānijai, Tunisijai un Kenijai, kur akūti trūkst "AstraZeneca" vakcīnu pirmajām un otrajām devām.

32 990 devu ir rezervētas balstvakcīnu nodrošināšanai Latvijas iedzīvotājiem, norādīja Vasiļjeva.

Jau ziņots, ka jūlija sākumā valdība lēmusi ziedot 165 600 "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 devas Gruzijai, Moldovai, Melnkalnei, Kenijai un Albānijai, informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!