Trīs ceturtdaļas - 76% - Latvijas iedzīvotāju lielākā vai mazākā mērā interesējas par sportu, liecina pēc Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pasūtījuma veiktā socioloģiskā aptauja, informēja LOK preses sekretāre Ilze Āķe.
Pārsvarā tikai par svarīgākajiem notikumiem sportā, tādiem kā olimpiskās spēles un pasaules čempionāti, interesējas 32,7% no aptaujātajiem. 23,7% aptaujāto interesējas tikai par atsevišķiem sporta veidiem, bet lielā mērā un par dažādiem sporta veidiem interesējas 18,8%. Par sportu nekādu interesi neizrāda 24,8% aptaujāto.

Aptaujā noskaidrojies, ka par sportu aktīvāk interesējas gados jaunāki respondenti un lielāka interese ir vīriešu vidū. Turklāt aktīvi par dažādiem vai atsevišķiem sporta veidiem vairāk interesējas latvieši nekā cittautieši.

Pēc LOK iniciatīvas respondentiem uzdots arī jautājums, kādai būtu jābūt Latvijas komandai, kas piedalās olimpiskajās spēlēs. 41,9% respondentu atbildēja, ka uz olimpiskajām spēlēm jābrauc tikai tiem sportistiem, kuru rezultāti ļauj prognozēt viņu ierindošanos pirmajā divdesmitniekā, 30% uzskata, ka jābrauc visiem, kas izcīnījuši tiesības piedalīties Olimpiādē, 26% uzskata, ka jābrauc tikai tiem, kas spēj cīnīties par godalgām, savukārt 1,7% bija grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Apgalvojumu, ka Latvijas sportistu delegācijai olimpiskajās spēlēs jābūt maksimāli lielai, biežāk atbalstīja gados jaunākie respondenti, vīrieši, iedzīvotāji ar augstāku izglītības līmeni, finansiāli nodrošinātākie aptaujas dalībnieki, kā arī iedzīvotāji, kas aktīvi interesējas par sporta norisēm.

Viedokli, ka Latvijas vienībai olimpiskajās spēlēs jābūt maksimāli mazai un Olimpiādē jāpiedalās tikai tiem Latvijas sportistiem, kas var cīnīties par medaļām, biežāk atbalstīja gados vecākie respondenti, sievietes, aptaujas dalībnieki ar zemāku izglītības un ienākumu līmeni, kā arī iedzīvotāji, kuriem sporta norises interesē maz vai nemaz.

Pētījumā noskaidrojās, ka vairāk nekā 90% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir informēti par LOK eksistenci un darbību. Pēc "Latvijas faktu" speciālistu domām, šāda atpazīstamība ir ļoti augsta un ir neraksturīga sabiedriskajām organizācijām. LOK atpazīstamība augstāka ir vīriešu vidū nekā sieviešu, respondentu vidū ar augstāku izglītības, kā arī augstāku ienākumu līmeni.

Aptaujāto iedzīvotāju vairākums - 54% - ar LOK darbu kopumā ir apmierināti. Kritiski LOK darbību vērtēja 19,7% aptaujas dalībnieku. Nedaudz vairāk par ceturto daļu - 26,3% - aptaujas dalībnieku nejutās kompetenti, lai novērtētu LOK darbību.

"Latvijas faktu" veiktajā aptaujā piedalījās 1048 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem, 47% vīriešu un 53% - sieviešu. Latviešu bija 59%, cittautiešu - 41%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!