Tautas saskaņas partijas (TSP) Saeimas frakcija ierosināt parlamentam atsaukt no amata Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) priekšsēdētāju Imantu Rākinu saistībā ar viņa izteikumiem nacionāli radikālajā laikrakstā DDD, kur viņš pauž atbalstu Latvijas dekolonizācijas nepieciešamībai.
TSP vadītājs Jānis Jurkāns pastāstīja, ka, visticamāk, jau ceturtdienas Saeimas plenārsēdē frakcija varētu iesniegt desmit deputātu parakstītu priekšlikumu par Rākina atsaukšanu. Jurkāns sacīja, ka nav pieļaujama situācija, ka NRTVP vada cilvēks ar tik radikāliem uzskatiem, jo tieši padome kontrolē un ietekmē visu Latvijas mediju darbu.

Intervijā laikrakstam DDD Rākins atzinis, ka "dekolonizācija ir taisnīga, bet neesmu tās valsts varas pārstāvis, kas lemj tik stratēģiskus jautājumus". DDD laikraksta žurnāliste intervijā izteikusi apgalvojumu: "Šajā brīdī, lai dekolonizācija patiešām notiktu, svarīga ir tautas izglītošana un tās rakstura izveidošana. Liela loma šajos procesos ir sabiedriskajiem medijiem - Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai." Uz to Rākins atbildējis: "Tā tas ir, šeit es jums pilnībā piekrītu."

Rākins teica, ka jūtas pārsteigts par šādu TSP rīcību, jo "intervija laikrakstā DDD notika jau janvārī un pēc tās es jau vairākkārt esmu paskaidrojis un pamatojis savu sacīto". Rākins skaidroja, ka uz žurnālistes jautājumiem atbildējis nevis kā padomes priekšsēdētājs, bet gan kā vēsturnieks, kuram arīdzan ir zināšanas mediju jomā. "Pēc profesijas esmu vēsturnieks, un šajā jomā man ir plašas zināšanas, tāpēc arī daudz zinu par dekolonizāciju un savu stāstīto laikrakstam balstīju uz savām zināšanām vēsturē," piebilda Rākins.

Priekšsēdētājs pauda nožēlu, ka viņam pārmet par personīgā viedokļa aizstāvēšanu. "Vai tad savu viedokli vairs nevarēs aizstāvēt un izteikties publiski," retoriski vaicāja Rākins.

Viņš skaidroja, ka galvenā doma, ko uzsvēris intervijā laikrakstā DDD, bijusi tā, ka medijos ir jābūt viedokļu daudzveidībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!